Política

El desacord per la B-40 fa embarrancar el pressupost

ERC i el PSC no troben un punt d’entesa en la moció i l’acord pels comptes s’allunya gairebé del tot

L’oposició pren la iniciativa al govern en la pròrroga tramitant el decret com a projecte de llei

En via morta. La possibilitat que s’aprovi el pressupost del 2023 sembla més lluny que mai, després que ERC i el PSC no aconseguissin ahir cap aproximació en el principal punt que l’encalla, la B-40 o ronda del Vallès, en forma d’esmena transaccionada –que el govern es prenia gairebé com a última oportunitat– a la moció socialista que es vota i segurament s’aprovarà avui per reclamar les principals infraestructures que ha defensat en les converses. En tot cas, des d’ERC no llançaven la tovallola en acabar el ple, quan va acabar el termini per presentar transaccions, i recordaven que fins al moment de la votació aquest migdia hi ha temps per pactar, ja que es poden presentar esmenes in voce. En tot cas, si s’aprova tal com està, la moció no sols evidenciarà que la posició del govern és minoritària, sinó que gairebé equivaldrà al certificat de defunció de la negociació dels comptes.

De fet, per si en quedaven dubtes, el PSC es va aliar a la tarda amb bona part de l’oposició per reclamar –amb el vot a favor de Junts, la CUP i Vox, i l’únic vot en contra d’ERC, a qui la maniobra va agafar per sorpresa– que el decret de pròrroga que es va aprovar es tramiti com a projecte de llei, un fet inèdit en el parlamentarisme català, cosa que a la pràctica significa que el PSC i Junts ja preparen el terreny per a l’escenari que no s’aprovi el pressupost nou. Però no només això: així volen donar resposta als sectors socials que els han implorat que no els deixin desemparats i sense pressupost, i s’asseguren que la iniciativa per incorporar al pressupost prorrogat noves partides –per a mesures socials que fins i tot ja estan pactades, però també per a d’altres en què es pugui posar d’acord l’oposició contra la voluntat del govern– ja no estigui en mans de l’executiu, sinó del mateix Parlament, que és evident que ERC no controla. Són faves comptades. Les cares eren llargues i el to era baix a la tarda entre els republicans.

La sessió de control al govern del matí ja va servir per constatar l’enquistament de posicions. El PSC manté que l’escull de la B-40 no és només un tros de carretera entre Terrassa i Castellar del Vallès, sinó que hi ha qüestions pressupostàries obertes damunt la taula. Els va molestar força que el govern donés per pactat el paquet pressupostari, però encara els va molestar més que el president, Pere Aragonès, volgués fer un pont per sobre del PSC i recorregués a Pedro Sánchez perquè pressionés Salvador Illa per donar suport als comptes. Això –Junts en va dir ahir “sucursalisme”– va indignar profundament els socialistes, com es va veure en la intervenció del cap de l’oposició: “El pressupost de la Generalitat es tramita, es discuteix, s’aprova i es decideix al Parlament de Catalunya, tinguem-ho clar.” Illa va instar Aragonès a acceptar els plantejaments que va posar sobre la taula a finals de desembre o, si no, a buscar una altra parella de ball. En aquest sentit, però, Junts semblava ahir encara més lluny del govern que el mateix PSC si jutgem per la intervenció abrandada del president del grup, Albert Batet: “Vostès han posat fi al debat intern de Junts sobre la sortida del govern, perquè ens han fet posar d’acord que vostès no són de fiar, que no compleixen els acords”, deia.

El president Aragonès va abandonar la sessió flanquejat pel conseller de Territori, Juli Fernàndez, en el que es podia interpretar com un gest de suport a l’exalcalde de Sabadell, que lidera l’oposició a la via, i que és en el punt de mira socialista. El PSC pressiona perquè es construeixi un tram del Quart Cinturó que és anatema per a ERC a la capital del Vallès Occidental, i a les portes d’unes municipals.

Abans de dinar es va produir una reunió d’una hora i mitja entre delegacions liderades per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la portaveu del PSC a la cambra, Alícia Romero, que no va servir per acostar posicions. De fet, els socialistes hi van deixar clar que no tocarien la moció, i no van valorar l’opció de fer cap concessió, després que ERC s’obrís en la seva esmena per primer cop a estudiar la B-40. No hi va haver ja més contactes a la tarda amb el govern, mentre s’acabava de coure la nova jugada de l’oposició per agafar les regnes de la pròrroga pressupostària.

El govern no descarta aprovar el pressupost en el consell executiu sense un acord previ amb el PSC o Junts, fet que seria automàticament replicat amb una esmena a la totalitat per part de tots dos, i segellaria la fi dels comptes.

LES FRASES

No he estat mai partidari del «tot o res»; la negociació implica parlar i fer cessions mútues
Pere Aragonès
President de la Generalitat
Si vostè no subscriu la nostra proposta, cosa que respecto, és responsabilitat de vostè buscar altres suports
Salvador Illa
Primer secretari del PSC
No busqui excuses; és vostè, [president], qui té la responsabilitat màxima d’aprovar el pressupost
Albert Batet
President del grup de Junts

Aprovats els decrets del govern

El Parlament va aprovar ahir a la tarda el decret llei de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que autoritza el govern a fer operacions d’endeutament, atorgament d’avals i altres garanties per atendre les necessitats i fer front a les amortitzacions del 2023, vista la falta de pressupost aprovat. El decret es va avalar amb els vots a favor d’ERC, Junts i En Comú Podem, i l’abstenció del PSC, Cs i Vox. La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, va tornar a aprofitar per reclamar un acord “tan ampli com sigui possible” per aprovar els comptes, i els grups implicats van tornar a marcar posició sobre la negociació. El ple també va aprovar un segon decret que modifica l’impost de patrimoni per equiparar-lo al nou impost estatal de les grans fortunes. En concret, introdueix durant dos anys un nou tram a partir dels 20 milions, gravat al tipus del 3,48%, que permetrà a la Generalitat recaptar 12 milions que si no anirien a les arques de l’Estat. La mesura, ja inclosa en el pacte entre ERC i els comuns per al pressupost del 2023, es va aprovar gràcies al seu vot i el de la CUP, i l’abstenció de Junts i el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona