Política

ESTATS UNITS

Clam per la reforma policial als EUA en el funeral de Tyre Nichols

Durant la cerimònia, a la qual ha assistit la vicepresidenta del país, Kamala Harris, s’ha demanat en diverses ocasions que el Congrés aprovi la Llei de Justícia a la Policia George Floyd

El funeral pel jove afroamericà Tyre Nichols, mort a principis de gener per una pallissa de la policia, s’ha celebrat aquest dimecres a Memphis (Tennessee, EUA), on els assistents a les exèquies han clamat per una reforma per acabar amb la violència per part dels agents.

La cerimònia ha tingut lloc a l’església Cristiana Mississippi Boulevard a Memphis, amb la presència de la família de Nichols; la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris; el conegut activista de drets civils, el reverend Al-Sharpton, i parents d’altres víctimes afroamericanes de la brutalitat policial com George Floyd.

Si hi ha hagut una constant al llarg del servei religiós han estat les peticions perquè el Congrés aprovi la Llei de Justícia a la Policia George Floyd, que advoca per una reforma policial.

La mare de Nichols, Rowvaughn Wells, no ho ha pogut dir més clar: “Necessitem que aquesta llei sigui aprovada”, ha instat entre llàgrimes els legisladors, perquè sinó, ha afegit, “amb el proper noi que mori la sang estarà a les seves mans (dels congressistes)”.

La cerimònia ha començat amb un cor de 70 persones que han cantat ‘Strength Like No Other’, cosa que ha fet que molts dels assistents s’aixequessin dels seus seients.

Al centre hi havia el taüt, de color fusta, amb el cos de Nichols, que va morir després que un grup de policies l’apallissés amb porres i puntades de peu al cap el 7 de gener passat quan era detingut per una infracció de trànsit.

Actualment hi ha dos agents de la policia de Memphis, un afroamericà i un altre blanc, suspesos que estan sent investigats, mentre que hi ha cinc expulsats més del cos —tots ells de raça negra— que s’enfronten a diversos càrrecs penals.

En la seva intervenció, Harris ha recordat que en el passat, quan era senadora al Congrés federal (2017-2021), va ser una dels legisladors que van redactar la iniciativa Llei de Justícia a la Policia George Floyd.

Harris ha remarcat que, ara com a vicepresidenta, exigeix al Congrés aprovar aquest projecte de llei.

Aquesta iniciativa, presentada inicialment el 2020 i novament el 2021, estipula la creació d’un registre nacional de males pràctiques policials per evitar que els agents quedin immunes de les seves accions quan es traslladin a una jurisdicció diferent.

A més, busca reformar la “immunitat qualificada”, una doctrina legal que protegeix funcionaris estatals i locals, inclosos els agents de l’ordre, de responsabilitat individual llevat que hagin violat un dret constitucional clarament establert. Els crítics d’aquesta doctrina es queixen que serveix d’escut els autors d’abusos.

Harris ha lamentat que “aquest acte violent no fos en l’interès de mantenir el públic segur”, i ha preguntat: “¿No tenia dret (Nichols) a estar segur?”

Durant el funeral, Harris ha estat asseguda en una de les primeres files amb la mare de Nichols i l’advocat de la família, Ben Crump.

La intervenció que, sens dubte, ha aixecat les ovacions i els crits d’indignació més grans dels assistents ha estat la de Sharpton.

“Deixin-me que els digui, no li van preguntar mai a aquest home pel seu carnet” de conduir, ha denunciat el reverend, que ha subratllat que no es lluita contra el crim convertint-se un en delinqüent, en referència als policies.

Sharpton ha assenyalat que els agents van actuar així perquè senten que no hi ha rendició de comptes: “No pararem fins que fem que rendiu comptes i canviem el sistema”.

En aquest sentit, ha defensat el projecte de llei per reformar la policia perquè els agents pensin “dues vegades” abans de disparar a algú o de pressionar el genoll sobre el coll d’una altra persona, com va passar amb Floyd el 2020, mort a mans de un policia blanc que va actuar així per immobilitzar-lo fins que el va asfixiar.

Sobre el cas de Nichols, Sharpton ha fet al·lusió al fet que la majoria dels agents eren afroamericans: “Desfem-nos de la immunitat qualificada i vegem si tenen les mateixes maneres a la part blanca de la ciutat que a la part negra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona