Política

Estats Units

La Xina protesta per la destrucció del seu globus

Pequín considera que Washington ha sobrereaccionat i es reserva el dret a “donar les respostes necessàries”

Colòmbia detecta un possible aparell aerostàtic al seu espai aeri

La Xina ha expressat aquest diumenge la seva profunda “insatisfacció i protesta” per la destrucció del globus aerostàtic que aquesta setmana ha sobrevolat els Estats Units d’Amèrica (EUA) i el Canadà. Pequín considera que Washington “ha sobrereaccionat” amb l’ús de la força per abatre el seu suposat “globus espia”.

En un comunicat publicat aquest diumenge al matí, el ministeri de Relacions Exteriors del gegant asiàtic ha tornat a defensar que l’aparell enderrocat era de “caràcter civil”. “La seva entrada als EUA per causes de força major va ser completament accidental”, assegura la nota.

És per això que “la part xinesa clarament demana als EUA que gestioni la situació adequadament, de manera tranquil·la, professional i moderada”.

A més, avisa que “salvaguardaran de manera decidida” els drets de les empreses relacionades amb el globus i “es reservarà el dret de donar les respostes necessàries”.

Pequín ha reaccionat així a la destrucció del seu globus, per ordre directa del president dels EUA, Joe Biden, quan sobrevolava ahir dissabte l’Atlàntic davant la costa de Carolina del Sud.

Les restes del dirigible han caigut al mar i estan són recuperades per conèixer detalls de la seva missió. El departament de Defensa dels Estats Units creu que l’artefacte “buscava monitorar llocs militars sensibles”.

Pel Pentàgon, la ruta que ha seguit l’aeronau sobre “molts llocs potencialment sensibles” és quelcom que “contradiu” els arguments donats pel govern xinès, que si bé ha admès que el globus és seu, ha insistit que “és un dirigible civil utilitzat amb finalitats d’investigació, principalment meteorològics”.

El descobriment d’aquest “globus espies” en l’espai aeri nord-americà ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió del viatge que el secretari d’Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al país asiàtic aquest cap de setmana.


Colòmbia detecta un possible globus al seu espai aeri

Les forces armades de Colòmbia han detectat la presència d’un objecte amb “característiques similars a les d’un globus” sobre el seu espai aeri, que no ha representat cap amenaça a la seguretat o defensa nacional ni a la seguretat aèria.

“El Sistema de Defensa Aèria Nacional ha detectat un objecte sobre els 55.000 peus d’altura, que ha ingressat a l’espai aeri colombià al sector nord del país i es mou a una velocitat mitjana de 25 nusos, en el qual s’hi identifiquen característiques similars a les d’un globus”, ha indicat la Força Aèria Colombiana (FAC) en un comunicat emès última hora de dissabte.

La FAC ha seguit l’objecte “fins que ha abandonat l’espai aeri” i ha pogut determinar “que aquest element no representava una amenaça a la seguretat i defensa nacional, així com a la seguretat aèria”.

No obstant això, les forces de seguretat estan investigat i es coordinen de forma “pertinent amb diferents països i institucions per establir l’origen de l’objecte”.

Washington va anunciar divendres la detecció d’un segon suposat “globus espia” xinès que sobrevolava l’Amèrica Llatina, però el gegant asiàtic encara no s’ha pronunciat sobre aquest últim aparell.

Albares espera que la crisi del globus xinès no suposi “una escalada” de “tensió”

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, confia que la destrucció per part dels EUA del presumpte “globus espia” xinès no condueixi a “una escalada” de “tensió” entre “dues grans potències mundials”.

En una entrevista aquest diumenge a Antena 3, el cap de la diplomàcia espanyola ha explicat que segueix amb “bastanta preocupació” l’episodi i desitja “que tot es resolgui per la via diplomàtica”.

En aquest sentit, confia que s’“aclareixin els fets”, perquè “hi ha principis de dret internacional que són inqüestionables”.

Albares ha comentat que l’enderrocament del globus “era una de les possibilitats”, tot i que prefereix no opinar sobre una decisió dels Estats Units “al seu propi espai aeri”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona