Política

REGNE UNIT

El Suprem britànic dictamina que el Protocol per a Irlanda del Nord és legal

Els polítics protestants unionistes havien presentat un recurs al tribunal, que ha rebutjat per unanimitat tots els seus arguments

La Cort Suprema britànica, màxima instància judicial del Regne Unit, ha considerat aquest dimecres que el Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord és legal, després d’un recurs que havien presentat polítics protestants unionistes.

Aquests polítics probritànics havien acudit als tribunals per demanar a la cort que rebutgés la “legalitat” del Protocol del Brexit, pensat per evitar una frontera física entre les dues Irlandes per no perjudicar l’acord de pau del Divendres Sant (1998).

El Protocol, que té per objectiu protegir el mercat únic de la Unió Europea (UE) sense crear una frontera terrestre a l’illa d’Irlanda, ha causat trastorns en el comerç entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit des que va entrar en vigor a principis del 2021, així com el rebuig de la comunitat protestant probritànica.

Els cinc jutges del Suprem han rebutjat per unanimitat tots els arguments que havien presentat els unionistes.

Aquests polítics van recórrer al Suprem després que el Tribunal Superior de Belfast el 2021 i el Tribunal d’Apel·lació britànic l’any passat coincidissin en la legalitat del Protocol.

Els protestants unionistes havien argumentat que el Protocol contravenia l’acord de pau del Divendres Sant (1998) i l’Acta d’Unió de la regió amb el Regne Unit del 1800.

Segons aquest protocol, Irlanda del Nord queda dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen als punts d’entrada nord-irlandesos, cosa que ha provocat problemes burocràtics.

Aquesta frontera comercial, situada al mar d’Irlanda, també ha creat problemes polítics entre els unionistes probritànics, ja que consideren que afecta la seva relació amb la resta del Regne Unit.

Després de conèixer-se el dictamen, el líder del Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord, Jeffrey Donaldson, ha dit als mitjans que això posa de manifest les raons per les quals la seva comunitat rebutja el polèmic protocol.

“No s’havia de trobar mai una solució al Protocol als tribunals, però els casos han servit per ressaltar algunes de les raons per les quals els unionistes han rebutjat uniformement el Protocol”, ha afegit Donaldson.

“El govern ha de considerar aquest dictamen”, ha afegit el polític, i ha ressaltat que l’Executiu ha de “prendre les mesures necessàries per reemplaçar el Protocol amb arranjaments als quals els unionistes puguin donar suport. El Protocol representa una amenaça existencial per al futur del lloc d’Irlanda del Nord dins de la Unió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona