Política

estat espanyol

Els EUA creuen que el globus espia és part d’un extens programa xinès de vigilància

Els analistes encara no coneixen la grandària de la flota de globus, però hi ha hagut “dotzenes” de missions des de 2018

Els serveis d’intel·ligència dels EUA creuen que el globus xinès que va travessar els cels dels Estats Units la setmana passada forma part d’un vast programa de vigilància aèria amb el qual Pequín ha recopilat informació sobre actius militars en diversos països, segons ha informat The Washington Post.

Segons el diari, la intel·ligència estatunidenca ha vinculat el globus espia xinès abatut el dissabte amb un ampli programa de vigilància dirigit per l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL) i, per això, Washington ha començat a contrastar dades amb els seus socis i aliats que han estat atacats de manera similar.

Aquests globus de vigilància, que han operat durant diversos anys en part des de la província de Hainan, enfront de la costa sud de la Xina, han recopilat informació sobre actius militars en països i àrees d’interès estratègic emergent per a la Xina, inclosos Japó, l’Índia, Vietnam, Taiwan i Filipines, segons el rotatiu.

The Washington Post cita com a fonts a diversos funcionaris estatunidencs que han parlat sota la condició d’anonimat a causa de la delicadesa de l’assumpte.

“El que han fet els xinesos és prendre una tecnologia increïblement antiga i bàsicament unir-la amb comunicacions modernes i capacitats d’observació” per a tractar d’obtenir intel·ligència sobre les forces armades d’altres nacions, va dir un funcionari al rotatiu.

Dilluns passat, la sotssecretària d’Estat Wendy Sherman va dirigir una sessió informativa sobre l’espionatge amb globus de la Xina per a unes 150 persones d’unes 40 ambaixades, ha explicat al mitjà estatunidenc un alt funcionari de l’administració familiaritzat amb l’assumpte.

El departament també ha enviat a totes les ambaixades dels EUA una “informació detallada” sobre aquesta mena d’espionatge. “Hi ha hagut un gran interès en això per part dels nostres aliats i socis”, ha dit un responsable de l’administració.

Els analistes encara no coneixen la grandària de la flota de globus, però hi ha hagut “dotzenes” de missions des de 2018, ha confirmat un altre funcionari estatunidenc citat pel diari. Aquesta font ha agregat que aprofiten la tecnologia proporcionada per una empresa privada xinesa que forma part de l’esforç de fusió civil-militar del país, un programa mitjançant el qual les empreses privades desenvolupen tecnologies i capacitats utilitzades per l’EPL.

Els EUA acusen la Xina de treballar des de fa anys en un programa de globus espia

Els EUA han acusat aquest dimecres a la Xina d’haver estat treballant des de fa anys en un “programa” de globus espia que ja han sobrevolat diverses regions, inclosa Llatinoamèrica, i han assenyalat que fins avui tenen coneixement que cinc aparells d’aquest tipus han sobrevolat el territori estatunidenc. Així ho va explicar John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca, en una compareixença davant els mitjans en el centre de premsa estrangera.

“Aquest és un programa en el qual els xinesos han estat treballant durant diversos anys. Ells (els xinesos) han intentat millorar-ho, ho han fet créixer i ho han incrementat, tot amb l’objectiu d’obtenir informació d’intel·ligència”, ha afirmat.

Kirby va avançar que els EUA està parlant amb els seus aliats en el món per a oferir-los informació sobre l’abast d’aquest programa d’espionatge i, sense donar molts més detalls, ha indicat que aquest dimecres es donarà a conèixer nova informació sobre aquest tema.

“Els Estats Units no és l’única nació que s’ha vist afectada per això. I creiem que és important que els nostres socis i aliats tinguin informació d’això”, ha asseverat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona