Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Tropes ucraïneses resisteixen en Bakhmut, tot i que necessiten més projectils

Les tropes de Kíiv fan servir drons per tenir un control visual total de l’estat del camp de batalla

Tot i les infor­ma­ci­ons sobre una situ­ació com­pli­cada en Bakh­mut, fonts mili­tars de l’exèrcit ucraïnès que defensa la zona, asse­gu­ren que les seves tro­pes con­ti­nuen infli­gint grans pèrdues als ata­cants rus­sos, encara que neces­si­ten molts més pro­jec­tils d’arti­lle­ria per a fer-se amb la ini­ci­a­tiva.

“Els rus­sos con­ti­nuen avançant cap a la ciu­tat i els seus vol­tants, emprant avi­ació, arti­lle­ria i llançaco­ets múlti­ples. A la ciu­tat, les tro­pes es dis­pa­ren mútua­ment des de les fines­tres dels edi­fi­cis pròxims. Sovint, un edi­fici can­via de mans diver­ses vega­des al dia, ja que tots dos bàndols con­tra­a­ta­quen cons­tant­ment”, comenta la mateixa font.

Els rus­sos trac­ten també d’envol­tar la ciu­tat blo­que­jant les rutes logísti­ques des de Kos­ti­anty­nivka i Slo­vi­ansk.

Amb les tem­pe­ra­tu­res a 12 °C sota zero, el temps repre­senta una difi­cul­tat per a tots dos exèrcits, però els ucraïnesos tenen un cert avan­tatge en aquest aspecte perquè estan en posi­ci­ons defen­si­ves i les seves posi­ci­ons estan millor pre­pa­ra­des.

Gran part dels com­bats es pro­du­ei­xen a distàncies molt cur­tes, amb sol­dats dels dos bàndols sepa­rats només per dese­nes de metres. Es donen casos de ren­dició per part dels rus­sos que, segons infor­men els ucraïnesos, “ata­quen només perquè temen als seus coman­dants”.

Les tro­pes ucraïneses fan ser­vir drons que els per­me­ten tenir un con­trol visual total de la situ­ació al camp de bata­lla.

El pro­blema és que hi ha “un nom­bre bas­tant major de rus­sos que d’ucraïnesos”, men­tre que aquests últims no dis­po­sen de sufi­ci­ents pro­jec­tils d’arti­lle­ria. Aquest fet fa que les tro­pes rus­ses que sobre­vi­uen a l’atac ini­cial ucraïnès puguin reple­gar-se. Per això, aug­men­tar la capa­ci­tat d’arti­lle­ria pot ser fins i tot més impor­tant que el lliu­ra­ment pre­vist de tancs. “Un cen­te­nar de tancs pot ser útil si es con­cen­tra en un lloc, però és una gota en l’oceà si es repar­teix per tota la línia del front”, explica Andriy Babic­hev, sol­dat de la 93a Bri­gada de l’exèrcit ucraïnès que defensa la zona.

Men­tre con­ti­nuen els inten­sos com­bats en Bakh­mut i altres parts de Donetsk i Luhansk, les bai­xes diàries entre els rus­sos ron­den els mil efec­tius, segons esti­ma­ci­ons de l’exèrcit ucraïnès.

Bielorússia intercepta un dron ucraïnès, el cinquè des de novembre

Els guàrdies fronterers i les Forces Armades de Bielorússia han abatut un altre dron a la frontera amb Ucraïna, el cinquè des de principis de novembre passat, en aquesta ocasió a Pinsk, segons han informat aquest dijous les autoritats bielorusses.

“L’incident va tenir lloc prop de la frontera estatal a la regió de Stolin. Els guàrdies fronterers bielorussos van detectar un dron que es dirigia des del costat ucraïnès cap a territori bielorús”, ha explicat el Comitè Estatal de Fronteres. Aquesta agència va detallar en el seu canal de Telegram que una patrulla fronterera amb l’ús d’armes electròniques “van detenir el vol del dron” aquest dimecres.

L’aparell estava equipat amb una càmera de vídeo i, segons el Comitè Estatal de Fronteres, el contingut de la targeta de memòria va permetre confirmar “que el dron es va llançar des del territori d’Ucraïna i es va utilitzar per a reconeixement i filmació de mitjans tècnics de protecció fronterera en el territori de Bielorússia”.

Incidents similars amb drons d’Ucraïna ja es van registrar l’1, 2 i 16 de desembre, a més del 16 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.