Política

PRÒXIM ORIENT

Crítiques d’Al-Asad a Occident en la seva primera aparició pública després dels terratrèmols

El president sirià, que ha visitat la ciutat d’Alep, ha acusat Occident de tenir en compte només el costat “polític” de la situació a Síria i d’ignorar l’aspecte “humà”

El president sirià, Bashar Al-Assad, ha acusat avui Occident de tenir en compte només el costat “polític” de la situació a Síria i d’ignorar l’aspecte “humà”, en les primeres paraules públiques des del sisme de dilluns i enmig del debat sobre els efectes humanitaris de les sancions contra Damasc.

El mandatari ha assegurat durant una visita a Alep (al nord-oest del país), que als països occidentals “el sentiment humà no existeix ara ni ha existit en el passat; no n’hi va haver durant la colonització moderna ni abans, ja que la colonització des de fa 600 anys es basa en matar, robar i saquejar els pobles”.

Aquestes nacions no tenen un “costat humanitari”, per la qual cosa és “natural” que “polititzin la situació” a Síria, ha dit amb to irònic Al-Assad en declaracions a la premsa durant una visita a les zones afectades pels sismes a la ciutat d’Alep i difoses en vídeo per la Presidència siriana.

“Es diu que a Occident han prioritzat la situació política sobre la humanitària i això no és correcte, ja que per donar prioritat a una situació sobre una altra s’haurien de tenir totes dues”, ha conclòs el president, amb la seva habitual retòrica embullada.

Aquestes són les seves primeres paraules públiques des del primer sisme registrat dilluns a la matinada, que ja deixa més de 3.300 morts i més de 5.200 ferits a tot el país àrab, i arriben durant seva primera aparició pública en gairebé cinc dies.

La visita es produeix enmig d’un debat sobre si les sancions internacionals imposades contra Al-Assad i el seu entorn en els dotze últims anys estan afectant o no la resposta humanitària a la catàstrofe a Síria, que ha rebut considerablement menys ajuda que Turquia, més copejada pels sismes.

El govern sirià assegura que així és i ha demanat l’aixecament d’aquests càstigs, mentre que la Comissió Europea ha negat aquesta setmana que les sancions comunitàries afectin de cap manera l’arribada de subministraments per a les víctimes dels terratrèmols.

Per la seva banda, el Departament del Tresor dels Estats Units va anunciar ahir que permetrà durant 180 dies totes les transaccions a Síria relacionades amb la resposta humanitària a la tragèdia, de manera que les sancions imposades pel país no entorpeixin l’enviament d’ajuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona