Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Stoltenberg: el principal és que Finlàndia i Suècia entrin en l’OTAN

Ankara s’oposa de moment a l’entrada de Suècia, però veu bé que ho faci Finlàndia

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha manifestat aquest dimarts sobre l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’Aliança que “el principal” no és si tots dos països entren “junts” sinó que siguin membres “al més aviat possible”. “La pregunta principal no és si Finlàndia i Suècia són ratificats junts. La qüestió principal és que tots dos siguin ratificats com a membres de ple dret al més aviat possible”, ha dit Stoltenberg a la premsa en la seu de l’OTAN.

El secretari general s’ha expressat així en ser preguntat pel fet que Turquia i Hongria encara no hagin ratificat l’entrada de Finlàndia i Suècia en l’OTAN, la qual cosa ha retardat l’adhesió dels dos països nòrdics a l’Aliança, especialment perquè Ankara bloqueja a Estocolm.

“Confio que tots dos seran membres de ple dret i estan treballant àrduament perquè tots dos siguin ratificats al més aviat possible”, ha recalcat l’ex primer ministre noruec.

No obstant això, Stoltenberg ha destacat que “tant Finlàndia com Suècia ja estan molt més a prop i molt més integrades en l’OTAN” des que els aliats van adoptar la decisió “històrica” de convidar-los a ser membres de ple dret en la Cimera de l’OTAN celebrada a Madrid el passat estiu. “Llavors tots els aliats, els trenta aliats van signar el Protocol d’Adhesió, protocols de Finlàndia i Suècia. I fins al moment vint-i-vuit dels trenta aliats ja l’han ratificat. Així que aquest ha estat el procés de ratificació o adhesió més ràpid en la història moderna de l’OTAN”, va explicar el líder d’aquesta organització defensiva.

Els dos països, com a “membres convidats”, “s’estan integrant cada vegada més en les estructures militars i civils de l’OTAN”, ha continuat. “Finlàndia i Suècia s’asseuen a la taula de l’OTAN, participen en les nostres reunions i en les nostres consultes. Estan en un lloc molt diferent ara que abans de presentar la sol·licitud, i estan en un lloc molt millor. Tenen garanties de seguretat bilateral de molts aliats, s’estan integrant en l’OTAN i l’OTAN ha augmentat la seva presència a la regió”, va concloure Stoltenberg.

Ankara ha assenyalat en diverses ocasions que no s’oposa a l’ingrés de Finlàndia en l’Aliança, però ha suspès les negociacions amb Suècia per permetre manifestacions prokurdes i per la crema d’un exemplar de l’Alcorà en territori suec.

El govern turc també ha criticat Suècia per no extradir persones que Ankara considera criminals escapolits, però que han demanat asil polític a Suècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona