Política

ITÀLIA

Berlusconi, absolt de comprar el silenci dels assistents a les seves festes

L’exprimer ministre italià estava acusat de corrupció

Vint-i-vuit dels assistents als esdeveniments estaven imputats en aquest procés per perjuri i han quedat també absolts

El Tribunal de Milà (al nord d’Itàlia) ha absolt avui l’exprimer ministre Silvio Berlusconi en el cas que intentava aclarir si va subornar testimonis, sobretot dones, perquè no revelessin el que va passar a les seves polèmiques festes privades el 2010.

El magnat, de 86 anys, estava acusat d’un delicte de corrupció per suposadament haver pagat pel silenci dels participants a les festes, 28 dels quals estaven imputats en aquest procés per perjuri i han quedat també absolts.

El jutge considera que “el fet no subsisteix”, és a dir, que no ha estat provada l’acusació contra Berlusconi i una vintena de dones que acudien a aquelles festes, entre les quals la marroquina Karima El Mahroug, àlies ‘Ruby’, origen de l’escàndol.

“Ruby va ser tota una invenció i el meu nom segueix sent Karima. Avui ha acabat un malson. Necessito temps per assimilar-lo, però estic contenta que finalment hagi sortit una part de la veritat”, ha declarat la dona a la premsa després d’escoltar el veredicte.

El mes de maig passat, la fiscalia milanesa va reclamar sis anys de presó i la confiscació de 10,8 milions d’euros del líder conservador.

Aquest procés és conegut com ‘Ruby Ter’, en al·lusió a Karima ‘Ruby Rubacuore’ (trencacors), com llavors va sobrenomenar la premsa a aquella noia amb qui el polític va mantenir relacions sexuals quan ella era menor d’edat en les seves polèmiques festes.

D’aquells “sopars elegants”, com els va anomenar Berlusconi, va sorgir un judici pels delictes d’abús de poder i incitació a la prostitució de menors en què va arribar a ser condemnat a 7 anys i inhabilitat, però finalment va ser absolt el 2015 pel Suprem.

Tot i així, aquest procés va originar altres judicis paral·lels. El ‘Ruby Bis’ va suposar la condemna per proxenetisme de tres col·laboradors: l’exdirector d’Informatius Emilio Defe, el representant d’artistes Lele Mora i la política i actriu Nicole Minetti.

El cas sentenciat avui, batejat com a procés ‘Ruby Ter’, buscava aclarir si Berlusconi va pagar els assistents a les seves festes quan era primer ministre, sobretot joves dones, perquè prestessin fals testimoni, perjuri, en els judicis esmentats.

La causa principal, la que conclou avui, excepte recursos de la fiscalia, s’instrueix a Milà, però el cas va haver de ser desglossat per qüestió de competències en diferents branques a Torí, Pescara, Treviso, Monza i Siena, derivant en un degoteig de sentències.

La fiscalia de Milà sostenia en aquest procés que el llavors primer ministre pagava milers d’euros al mes a moltes de les dones que assistien a les seves festes a la seva mansió d’Arcore (al nord del país) i a la que llavors era la seva residència romana, Palacio Grazioni, al centre de la ciutat.

Al judici d’avui, a més de Berlusconi, han estat absolts 28 imputats més, entre ells ‘Ruby’, la senadora Maria Rosaria Rossi, el periodista Carlo Rosella i el que va ser parella de la jove marroquina, Luca Risso.

Berlusconi ja no és a la primera línia política, tot i que ha aconseguit tornar al Senat i el seu partit, Forza Italia, forma part de la coalició de dretes que actualment governa Itàlia, presidida per Giorgia Meloni.

La mà dreta del polític conservador, Antonio Tajani, actual vicepresident i ministre d’Afers Estrangers, ha celebrat aquesta “boníssima notícia”.

“No tenia cap dubte sobre la seva innocència. La comunitat de Forza Italia festeja el seu líder”, ha publicat a Twitter.

Un altre dels seus socis, el líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, ha expressat de seguida la seva “felicitat” per l’absolució de Berlusconi “després d’anys de patiment, insults i inútils polèmiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona