Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA confien que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’OTAN a l’estiu

Hongria i Turquia encara no han ratificat l’acord per a facilitar la seva adhesió a l’organització

El secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin, va dir aquest dimecres que espera que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’OTAN quan se celebri la cimera de líders aliats a Vílnius els pròxims 11 i 12 de juliol.

“Certament espero que ho siguin. I sé que tots els meus col·legues senten el mateix”, ha contestat Austin després de ser preguntat per si confia que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’Aliança quan tingui lloc la pròxima cimera de l’organització transatlàntica.

El polític s’ha expressat en aquest sentit durant una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN celebrada aquest dimarts i dimecres a Brussel·les.

Austin ha assegurat que Finlàndia i Suècia “estan preparats per a unir-se (a l’OTAN) ara”. “Són dos països altament capaços que aportaran molt valor a l’Aliança una vegada que s’uneixin. Entrenem amb ells en el passat. Han invertit molt en modernització. Així que aportaran molt a la taula”, ha exposat.

Sobre com i quan entraran en l’OTAN els dos països nòrdics, ha manifestat que dependrà dels líders de Turquia i Hongria, els dos membres de l’Aliança que encara no han ratificat l’adhesió de Finlàndia i Suècia.

El secretari de Defensa ha afirmat saber que els mandataris de Turquia i Hongria estan impulsant la ratificació. “Veurem el que passa. No vull predir. Només diré que sé que tots els meus col·legues estan amb mi i dient que ens agradaria veure que (Finlàndia i Suècia) s’uneixin tan aviat com sigui possible”, ha manifestat.

Finlàndia i Suècia, països de tradició neutral, van demanar junts l’any passat entrar en l’OTAN després de la invasió russa d’Ucraïna.

Hongria i Turquia són els únics dos membres de l’OTAN que encara no han ratificat l’adhesió de Finlàndia i Suècia, encara que s’espera que Budapest no tardarà a donar el seu vistiplau.

Ankara, per la seva banda, ha assenyalat en diverses ocasions que no s’oposa a l’ingrés de Finlàndia en l’Aliança, però ha suspès les negociacions amb Suècia per permetre manifestacions prokurdes i la crema d’un exemplar de l’Alcorà en territori suec.

El govern turc també ha criticat Suècia per no extradir persones que Ankara considera criminals escapolits, però que han demanat asil polític a Suècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona