Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El Partit Comunista xilè creu que hi ha sospites de l’ús d’“armes biològiques” en el cos de Neruda

L’assistent personal de l’escriptor denuncia que un metge va punxar a la panxa abans de morir

El Partit Comunista (PC) xilè, on va militar el Nobel xilè Pablo Neruda, ha assegurat aquest dijous que existeixen sospites que es van usar “armes biològiques” per a assassinar al poeta, que va morir dotze dies després del cop militar de 1973 i un dia abans de viatjar a l’exili a Mèxic.

“Existeixen registres històrics que indiquen que aquest bacteri ha estat utilitzat com a arma biològica i existeixen presumpcions per a asseverar que aquest seria el cas quant al nostre company Neruda”, ha dit en una declaració el partit, que en 2011 va interposar la denúncia que va donar origen a la investigació judicial sobre les causes de la mort del poeta.

Les declaracions del PC es produeixen un dia després que perits internacionals lliuressin a la jutgessa del cas un informe crucial sobre el bacteri trobat en 2017 en les restes de l’escriptor.

El nebot del poeta, Rodolfo Reyes, qui va tenir accés als documents pericials per ser també querellant en la causa, va filtrar el dilluns a Efe que els forenses van concloure que el “clostridium botulinum” trobat en les restes de l’escriptor “estava en el seu cos en el moment de la mort” i que el cadàver no es va contaminar després quan estava enterrat.

Per a la família, això és una prova irrefutable que va ser enverinat, encara que la magistrada del cas, Paola Plaza, va afirmar el dimecres que l’informe pericial és una evidència “important”, però que “és l’anàlisi conjunta de les proves recollides el que condueix el tribunal a una resolució”.

El bacteri, que produeix la toxina botulínica, detonant del botulisme, va ser trobada en 2017 en un queixal de Neruda per un altre panell d’experts, que va desestimar la versió de la dictadura i va rebutjar que la causa de mort fos la “caquèxia” (afebliment extrem) produïda pel càncer de pròstata avançat que l’afligia des de 1969.

La incògnita continua sent com o qui va introduir en el seu cos el bacteri botulínic, que actua en l’àmbit neuromuscular i també sol trobar-se en aliments enllaunats mal preservats.

“Seguirem en la cerca de tota la veritat dels fets i la persecució dels autors, còmplices i encobridors, fins a aconseguir la veritat i justícia plena”, va concloure el PC, la denúncia del qual es va basar en el testimoniatge de Manuel Araya, xofer del poeta i una de les últimes persones que li va veure amb vida.

Araya, una de les primeres persones a qüestionar la versió oficial que assenyalava al càncer avançat com la causa de mort, ha sostingut sempre que un metge va entrar a l’habitació de la clínica santiaguina on estava ingressat Neruda i li va aplicar una injecció en el ventre.

“Quan arribo d’Illa Negra (a la clínica), em diu: “Manuel, m’estic cremant per dins”. Em vaig acostar a ell i li vaig veure una taca vermella, com quan li punxen a un”, ha recordat el conductor en una roda de premsa celebrada aquest dijous a Santiago.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona