Política

estats units

Biden parlarà amb Xi del globus “espia”, però no es disculparà per derrocar-lo

El president nord-americà ha avisat que no dubtarà a abatre qualsevol objecte volador que suposi una amenaça per al poble estatunidenc

El president estatunidenc, Joe Biden, ha dit aquest dijous que té previst parlar amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, sobre el globus “espia” que va ordenar derrocar el 4 de febrer, però ha avançat que no li demanarà disculpes per abatre’l.

“Espero parlar amb el president Xi i vull arribar al fons d’aquest assumpte. Però no demanaré disculpes per abatre aquest globus”, ha afirmat el mandatari en una compareixença davant la premsa a la Casa Blanca.

Biden ha avisat a més que no dubtarà a abatre qualsevol objecte volador que suposi una amenaça per al poble estatunidenc.

El globus “espia” xinès va ser localitzat a la fi de gener en l’espai aeri estatunidenc i va ser abatut sobre aigües de l’Atlàntic el 4 de febrer. Feia dies que sobrevolava diverses zones del país, com l’estat de Montana (nord-oest), on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents als Estats Units.

Per part seva, el govern xinès ha assegurat que el globus va entrar en l’espai aeri estatunidenc en desviar-se per error de la seva trajectòria i afirma que s’usava per a fins meteorològics, no d’espionatge.

A més del globus “espia”, els Estats Units ha derrocat en l’última setmana altres tres objectes voladors en el seu territori i el Canadà, l’origen del qual estan investigant les autoritats estatunidenques i canadenques.

Biden ha dit que aquests últims objectes voladors no semblen tenir cap vincle amb el globus “espia” xinès i que, de fet, la intel·ligència dels EUA creu que eren “probablement globus vinculats a empreses privades, institucions recreatives” o de recerca que es dediquen a estudiar fenòmens meteorològics o fer altres recerques científiques.

El president ha afegit que no hi ha hagut un increment d’objectes voladors en l’espai aeri dels EUA i ha atribuït el recent enderrocament d’aquests objectes a uns canvis en la freqüència dels radars que van fer les Forces Armades després de detectar el globus “espia” xinès.

Per a abordar aquesta situació, Biden ha dit que el seu assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, està elaborant unes noves regles sobre detecció d’objectes voladors per a incorporar-les a l’estratègia de defensa nacional.

Després d’anys de tensions amb el govern del republicà Donald Trump (2017-2021), Biden i Xi es van reunir per primera vegada com a presidents l’any passat en el G20 a Bali en un intent de rebaixar les tensions i evitar que rivalitat entre les dues potències desemboqui en un conflicte obert.

No obstant això, el descobriment dels “globus espia” ha reviscolat les tensions i ha arribat a provocar la suspensió d’un viatge a la Xina que tenia previst fer el secretari d’Estat, Antony Blinken.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona