Política

Cisma a la cúpula de l’ANC

La fractura a l’entitat acaba amb la renúncia de Jordi Pesarrodona com a vicepresident, tot i que seguirà al secretariat

Fins a 13 membres de la cúpula crítics amb Feliu també pleguen

La direcció es compromet a afavorir la “democràcia interna” per asserenar el malestar

La mala maror que des de fa setmanes es respira en els òrgans rectors de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es va visualitzar ahir de manera patent. En una llarga reunió del ple de la cúpula de l’entitat celebrada a Barcelona, la crisi es va concretar en un gest gens menor com és la dimissió de Jordi Pesarrodona com a vicepresident, tot i que continuarà com a membre de la direcció política de l’ANC. Igualment, també van presentar la seva renúncia 13 secretaris que estan obertament enfrontats a la presidenta, Dolors Feliu. El motiu? D’entrada un de genèric i que té a veure, segons exposa aquest corrent crític agrupat al voltant del Col·lectiu Indesinenter, amb la gestió de Feliu, que han arribat a titllar d’opaca o poc democràtica respecte dels estatuts de l’Assemblea. Unes diferències internes que han implosionat a partir del moment que l’entitat ha començat a debatre com s’ha de concretar la proposta de presentar una candidatura a les eleccions al Parlament.

D’ençà que el 28 de gener passat un ple extraordinari de l’ANC va tombar, per un escàs marge, la proposta apadrinada per Dolors Feliu per constituir un grup de treball per començar a donar forma a aquesta llista electoral, les coses han anat a mal borràs a l’entitat. Al cap de pocs dies ja hi havia una dimissió al secretariat per discrepàncies amb la presidència, i no acabaria sent l’única. És més, en la darrera setmana es donava pràcticament per fet que aquestes dimissions es multiplicarien entre els membres de la direcció propers o afins als crítics. En aquesta tessitura, la reunió del ple ordinari del secretariat nacional prevista per ahir tenia tots els números, tots, per ser agitada, tot i l’intent de darrera hora de temperar les aigües amb la renúncia d’Uriel Bertran –figura afí a Feliu– a assolir la vicepresidència que li tocava en un futur en virtut d’un pacte assolit, el maig de l’any passat, per mirar de cercar els equilibris interns en un col·lectiu, l’ANC, on això mai és fàcil ni per idiosincràsia ni per estatuts.

Hores de debat

La d’ahir va ser una reunió del ple llarga –va començar a les 9 del matí i, després d’una pausa al migdia, va acabar passades les 6 de la tarda–, amb una cinquantena dels membres de la direcció presents, i on els crítics van acudir-hi amb la intenció que els 12 membres del comitè permanent –presidenta, vicepresident, secretari, tresorera i coordinadors de les comissions del secretariat– passessin per una qüestió de confiança per forçar la discussió sobre la gestió de Feliu. Com a fórmula per alleugerir el descontentament sobre el funcionament de la direcció de l’entitat, es va aprovar –per 40 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc– una proposta de resolució on el secretariat nacional es compromet “amb els valors de democràcia interna i diàleg, en la línia de millorar les relacions i el funcionament intern del secretariat”.

El debat va ser intens, amb la presidència mantenint-se ferma en la seva aposta per la llista electoral cívica com a instrument de pressió política, i com a proposta és un mandat que emana de les bases de l’ANC que la van votar per una amplíssima majoria –un 96% dels vots– el març del 2022. La discussió, però, no se situa tant en el què –llista cívica, sí o no– sinó en la manera com es vehicula aquesta iniciativa i quin pes tindrà sobre el conjunt de l’estratègia de l’Assemblea. L’estira-i-arronsa dialèctic va acabar amb la dimissió en bloc de 13 de la setantena de secretaris que formen la direcció política, i que com a renúncies són significativament menors respecte a les 24 amb què s’havia especulat dies enrere. Entre els díscols hi hauria noms com Josep Piñol, Isabel Ramon o Joan Carles Manzanero, entre altres.

Igualment, el ple també va voler recordar que el proper full de ruta de l’assemblea general ordinària que l’entitat té previst celebrar al mes de juny servirà “per actualitzar i validar l’estratègia política que executa el secretariat nacional”. És a dir, que tot debat o tota discussió sobre tàctica i estratègia s’ha de fer, o s’hauria de fer, allà. En un altre ordre de coses, es va acordar “posar en marxa la maquinària de cara a la Diada”, així com la preparació de la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista dels dies 11 i 12 de març.

LA XIFRA

72
membres integren el secretariat nacional de l’Assemblea, que està considerat com la seva direcció política

Un relleu que ara és prioritari

A través d’un comunicat, l’ANC va voler “lamentar” les dimissions dels membres del secretariat díscols, alhora que es va comprometre a rellevar-los “seguint els procediments democràtics establerts”. La crisi, en aquesta línia, no es dona ni de bon tros per desactivada, malgrat que tampoc s’ha produït la trencadissa que alguns albiraven a principis de setmana. En aquesta tessitura, i esperant els moviments que puguin fer els crítics, la tasca més peremptòria, ara mateix, és trobar algú que ocupi el lloc de Jordi Pesarrodona a la presidència. La possibilitat de repescar Uriel Bertran, que inicialment ja havia d’ocupar aquest lloc en virtut del pacte a què es va arribar per bastir l’actual direcció, estava ahir descartada. Igualment, caldrà omplir els llocs que els secretaris dimissionaris han deixat buits. El reglament intern preveu que, en casos de vacant al secretariat, s’hauran de cobrir amb els candidats segons l’ordre de vots obtinguts en el darrer procés per escollir la direcció política de l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres