Política

cimera de l'osce a viena

Rússia sent l’aïllament internacional a la reunió de l’OSCE, en l’aniversari de l’atac a Ucraïna

Algunes delegacions critiquen que els delegats russos hagin pogut assistir a la reunió tot i les sancions

Rússia ha estat sotmesa aquest dijous a un tractament d’aïllament, boicot i acusacions de crims de guerra per la seva invasió d’Ucraïna durant la reunió que l’OSCE ha iniciat avui a Viena, just en la vespra del primer aniversari de la invasió.

La presència de sis delegats russos sotmesos a sancions per part de la Unió Europea i dels Estats Units està marcant la reunió d’hivern de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), en la qual participen 250 representants de 52 dels 57 països membres.

Àustria, com a país seu de l’OSCE, estava obligada a concedir visats perquè els parlamentaris russos viatgessin a Viena, malgrat que diversos Estats havien sol·licitat que no se’ls permetés participar. “Els sis russos (sancionats) no són aquí per a dialogar sinó per a fer propaganda”, havia dit als periodistes Ben Cardin, el cap de la delegació estatunidenca.

Entre ells es compten el vicepresident de la Duma russa, Piotr Tolstoi, que va dir que calia bombardejar Ucraïna fins a fer-la retrocedir al segle XVIII, i Leonid Slutsky, que va reclamar la immediata execució dels presoners de guerra ucraïnesos en Mariúpol.

Ucraïna ha decidit no participar en cap reunió en la qual fossin presents els russos, però la delegació eslovaca ha llegit durant la sessió un missatge en el seu nom. “És absolutament menyspreable la presència de persones que han demanat públicament l’extermini físic dels ucraïnesos en una organització que se suposa promou la pau, la seguretat i la cooperació a Europa”, es va indicar en aquest missatge.

La presidenta de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, Margareta Cederfelt, ha insistit avui no sols que les normes internes prohibeixen vetar la participació russa, sinó que els delegats russos han d’escoltar els crims dels quals s’acusa Rússia. “Es mereixen ser aquí, escoltar quan parlamentaris de tots els països els diuen que fan costat a Ucraïna i que Rússia haurà de rendir comptes”, ha afirmat avui durant una roda de premsa.

En una sala plena de banderes ucraïneses, amb dotzenes de delegats portant llaços amb els seus colors i fins i tot amb Cederfelt vestint de blau i groc, la sessió ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la guerra a Ucraïna i dels recents terratrèmols a Turquia.

La presidenta de l’Assemblea Parlamentària ha insistit que aquesta unió i la condemna a Rússia és el principal missatge d’aquesta reunió i que, malgrat que els delegats ucraïnesos no participen, sí que estan tenint reunions amb nombrosos països que li estan mostrant la seva solidaritat.

L’aïllament de Rússia va quedar de manifest quan un dels seus delegats va prendre la paraula i nombrosos representants d’altres països van abandonar la sala en senyal de protesta, mentre altres desplegaven banderes ucraïneses.

Als afores de l’edifici, diverses dotzenes de manifestants portaven pancartes acusant Rússia de ser un Estat terrorista i denunciant que es permetés la presència dels seus representants en la reunió.

Durant la reunió de Viena es debatrà la possibilitat d’un mecanisme que permeti suspendre alguns drets de països de l’OSCE que hagin violat la sobirania o la integritat d’un altre estat membre, així com els principis de l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona