Política

LA CRÒNICA

Lliçó de civisme i de complicitat

“Els nou anys han estat una lliçó de pràctica de política local”

La Fina Vallès i en Josep Catà són una parella que fins a la mort d’ell, a principi d’octubre del 2021, formaven part del paisatge de la sala de plens de l’ajuntament d’Olot. No se’n van perdre quasi cap durant nou anys. Amb la mort d’ell, però, i amb ella vivint a Barcelona, la sala ha quedat òrfena. Abans de començar l’ultima sessió plenària, la de dijous passat, la Fina va sorprendre amb la seva presència els assistents, bàsicament regidores i regidors, ja que quasi no hi ha públic. Va repartir abraçades amb molts dels edils i hi va conversar durant una estona. I la sorpresa va ser encara més gran, quan l’alcalde, Pep Berga, li va donar la paraula, perquè s’adrecés al ple. “El ple d’Olot és la família. No sabeu l’alegria que em feu deixant-me adreçar a tots vosaltres”, va començar dient. Amb un toc d’humor molt fi, hi va afegir: “En Pep era com un mossèn que té molt bones relacions amb els feligresos i jo era l’escolaneta. Avui toca ple, doncs, anem cap al ple”, va dir per explicar gràficament la seva assiduïtat a les sessions a la sala gran de Can Joanetes. La Fina Vallès va assegurar que els nou anys d’assistència al ple d’Olot han estat una lliçó pràctica de política local. “No s’entén la política local sense venir al ple. La gent comenta moltes coses i parla i parla, però no veu com us esforceu aquí, al ple, i abans, preparant-vos”, va manifestar ella.

En el torn d’intervencions, el portaveu del grup municipal d’ERC, Josep Quintana, va deixar clara la petjada que va deixar el matrimoni durant els anys d’assistència al ple. “El record d’en Pep sempre hi és”, va dir. I va remarcar la importància “de retornar la ment a aquells nou anys, en què ens va ensenyar a escoltar-nos i a parlar més entretingudament”. Cal remarcar que Josep Catà (1949-2021), que era historiador, catedràtic i professor –havia exercit a l’institut Montsacopa d’Olot– era un militant històric d’ERC a la capital garrotxina. Va estar molt vinculat als ambients intel·lectuals del país i de la comarca. Entre d’altres, era membre del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, i estava vinculat a la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’Institut d’Estudis Catalans; al Centre Català d’Història i al Memorial 1714.

En el ple, Adriana Roca, en nom del grup municipal de la CUP, va desitjar tornar a veure a les sessions plenàries la Fina Vallès. I ella va acabar la seva intervenció fent seves les paraules del seu marit. “En Pep m’està dient: «Digue’ls de part meva que moltes gràcies».” Vistes les circumstàncies, totes les regidores i regidors dels nou anys d’en Pep Catà i la Fina els haurien d’agrair el seu exquisit civisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona