Política

irlanda del nord

Sunak ven a Belfast l’acord amb la UE i insta els unionistes a aixecar el bloqueig

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, va defensar ahir a Irlanda del Nord l’acord assolit dilluns amb la Unió Europea (UE) per reformar el marc duaner per a l’illa després del Brexit.

En una conversa amb treballadors d’una fàbrica de la Coca-cola a prop de Belfast, el premier britànic va assegurar que està “molt complagut” i “encantat” amb el consens entre Londres i Brussel·les per reformar el Protocol d’Irlanda del Nord.

El líder conservador va afirmar que els canvis introduïts obren “grans oportunitats” i restableixen “la sobirania” per a la província britànica. Segons ell, el territori tindrà ara una “posició privilegiada, única al món”, en formar part tant del mercat intern del Regne com del mercat únic europeu de béns, cosa que li donarà avantatge competitiu.

Sunak va destacar que el text revisat atorga a l’Assemblea autònoma la potestat d’aturar qualsevol futura normativa europea que pugui atemptar contra els interessos del territori amb l’anomenat “fre de Stormont”. Aquest mecanisme es pot activar si almenys 30 diputats de dos partits diferents (el Parlament nord-irlandès en té 90) ho demanen.

Però perquè aquest fre d’emergència pugui funcionar, cal primer constituir el Parlament i el govern de poder compartit, que fins ara han boicotejat els unionistes, precisament per forçar els canvis en el protocol del Brexit.

Crida per formar govern

Sense esmentar cap formació en concret, Sunak va demanar als partits nord-irlandesos que deixin enrere les seves diferències i negociïn la formació d’un govern autònom, que continua suspès després d’un any.

“Aquest marc és un acord fantàstic i aborda totes les qüestions que preocupen la ciutadania. Ara confio que així ho entendran [els partits] i que intentaran trobar una solució conjunta”, va dir.

El líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) va avisar que s’agafarà “un temps” abans de decidir si beneeix l’acord i demanarà opinió legal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona