Política

FINLÀNDIA

El parlament finlandès aprova per àmplia majoria l’ingrés a l’OTAN

La mesura, que ha tirat endavant amb 184 vots a favor i 7 en contra, posa fi a dècades de neutralitat militar

Hongria i Turquia encara no han donat llum verda a l’adhesió del país nòrdic a l’Aliança Atlàntica

El parlament finlandès ha aprovat aquest dimecres per àmplia majoria l’ingrés del país a l’OTAN, una decisió històrica amb la qual posa fi a dècades de neutralitat militar i que busca reforçar la seva seguretat davant la veïna Rússia. La mesura s’ha aprovat per 184 vots a favor i 7 en contra i ha comptat amb el suport de tots els grans grups parlamentaris.

Després d’aquesta votació, el president finlandès, Sauli Niinistö, haurà de donar el seu vistiplau a l’ingrés i l’hauran de ratificar Hongria i Turquia, els dos únics països membres de l’OTAN que encara no ho han fet, ja que Budapest dona allargues i Ankara ha mostrat reticències.

El parlament finlandès va decidir tirar endavant la votació parlamentària sense esperar el vistiplau dels dos països per guanyar temps i deixar tancat l’assumpte abans de les eleccions legislatives que se celebraran al país el proper 2 d’abril.

Hongria ha posposat diverses vegades la tramitació parlamentària de la sol·licitud d’adhesió a l’OTAN de Finlàndia i Suècia, tot i que, en principi, no s’hi oposa. En canvi, Turquia, ha bloquejat el procés de ratificació d’ambdós països nòrdics fins que compleixin les condicions recollides a l’acord tripartit signat a Madrid el juny passat. Un acord segons el qual Hèlsinki i Estocolm es comprometen a permetre l’exportació d’armament a Turquia, facilitar l’extradició de presumptes terroristes kurds i perseguir les organitzacions terroristes, inclòs el Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK).

Actualment, Turquia admet que Finlàndia ha avançat prou com per aprovar el seu ingrés a l’Aliança Atlàntica, però manté el vet a Suècia, a la qual acusa de no haver complert el pacte. El govern turc va suspendre fa cinc setmanes les negociacions trilaterals després que Estocolm permetés que se celebressin manifestacions prokurdes i que es cremés un exemplar de l’Alcorà al seu territori. Està previst que les converses entre els tres països es reprenguin la setmana que ve en una reunió que tindrà lloc a Brussel·les emparada per l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona