Política

El PSOE s’alia amb el PP per reformar la llei del "només sí és sí"

El congrés vota a favor de la proposta socialista tot i l'oposició dels seus socis de govern i dels partits d'esquerra

Sánchez ha aconseguit el suport dels populars, Ciutadans i el PDeCat; Vox i Junts s'han abstingut i ERC i la Cup han votat en contra, igual que Podem

Divisió evident al govern espanyol la vigília del dia de la dona. La proposta de reforma del PSOE de la llei del “només sí és sí” ha tingut el vot favorable de la dreta (PP i Cs) i també el suport del PNB i PDeCAT, però el rebuig frontal de Podem i els altres socis d'esquerra del partit de Pedro Sánchez. La votació final s'ha resolt amb 231 vots a favor de la reforma proposada pels socialistes i no pactada amb els socis de govern, 56 en contra i 58 abstencions. Vox, que s'havia plantejat votar a favor, finalment s'ha abstingut, igual que Junts.

Abans de la votació els morats ja havien atacat amb duresa els socialistes. La diputada del partit Lucía Muñoz ha dit que els que hi votin a favor “donen el missatge a les dones que són ciutadanes de segona”. Ha assegurat que els socialistes “traeixen el crit de les dones que es van manifestar” i que podria tenir la conseqüència de tornar la por a les dones”. “Estan plantejant desemparar les dones del país perquè hi ha una minoria de jutges” que han fet les rebaixes de penes, al seu entendre. Pocs minuts abans del debat, la ministra d’Igualtat ha esclatat, atacant el PSOE dient que “ha preferit donar-se la mà del PP i tornar al codi penal anterior de la violència i la intimidació”.

En canvi, la diputada socialista Andrea Fernández Beneitez ha assegurat al ple, en la presentació de la iniciativa de la seva formació, que “la llei acompanya les víctimes, però que la voluntat del legislador mai va ser que es revisessin les penes, sinó erradicar les violències sexuals”. Per això, el seu partit assumeix “la responsabilitat” de modificar aquesta llei. “No està funcionant adequadament, hem de ser conseqüents i modificar els errors, que han generat rebuig social, dolor a les víctimes i que el PSOE lamenta profundament”, ha afegit. També ha explicat que el consentiment vertebra el delicte des del 1985, però que el fet diferencial ha estat la definició de consentiment, molt més acotada en la llei impulsada per Irene Montero. Els socialistes asseguren que no han tocat “ni una coma” pel que fa al consentiment, sinó només les forquilles de penes. Per aquest motiu, ha demanat “responsabilitat” per rectificar els problemes en el codi penal de la normativa. Ha assegurat que cal “serietat” més que no pas “eslògans”. “Deixin estar les seves arengues”, ha dit directament a Unides Podem., si bé ha matisat que “és una bona llei” que cal “completar” per esmenar els defectes que té.

Molt dur ha estat l’al·legat del PP, que ha pretès posar d’exemple la llei “del només sí és sí” del desgavell que considera que hi ha a l’executiu. Han votat a favor de la tramitació, com Vox, i ho han aprofitar per generar mala maror al govern espanyol. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha demanat la dimissió de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i ha posat l’accent que és “la primera vegada que un govern se censura a si mateix, és una esmena a la totalitat a la coalició”. També ha recalcat que, en realitat, és una “derogació” de la llei i ha demanat a l’esquerra que “deixin de parlar en nom de les dones”.

D’altra banda, els independentistes catalans no han donat el vistiplau a la tramitació de la reforma, a excepció del PDeCAT, que ha fet el mateix que el PNB. ERC i Junts s’hi han oposat. La representant d’ERC Pilar Vallugera ha criticat que els socialistes “han comprat el marc discursiu de la dreta” i ha concretat que el vot del PP i Vox hauria de fer reflexionar perquè “les dones no s’ho mereixen”. “No podem partir el feminisme com ho estan fent”, assegura. A més, ha posat l’accent en els jutges, que diu que estan influïts per una “visió patriarcal” i que ho han fet per “un sentit polític”.

Alhora, la representant de Junts Pilar Calvo ha criticat “l’electoralisme” de la proposta socialista i ha assegurat que “seguiran havent-hi rebaixes de condemnes perquè es va fer malament” la llei. “Es pot millorar la llei, però no a cop de titular”, ha dit, per afegir que “cal fer els ajustos”, però no pas d’aquesta manera. La líder de la CUP, Mireia Vehí, ha assegurat que la reforma socialista “és un despropòsit” que “no solucionarà res, ni per pujar penes mínimes” i ha afegit que serveix per tapar les qüestions que el moviment feminista posa damunt la taula el 8 de març. “Malgrat vostès, el moviment feminista omplirà carrers i places demà”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona