Política

DIMAS GRAGERA VELAZ

CAP DE L’OPOSICIÓ A SANTA COLOMA DE GRAMENET (CIUTADANS)

“Creiem que el principal problema perquè avanci la ciutat és el seu govern”

“Hi trobem a faltar més diàleg, més consens, però sobretot més iniciativa i més lideratge. És un govern que va a remolc”

“Proposarem sense embuts que Santa Coloma es converteixi en la ciutat de l’àrea metropolitana on sigui més barat tenir una empresa”

Augmentarem la plantilla de policia i crearem una brigada d’actuació ràpida contra l’ocupació
Estem subscrits a molts ‘chiringuitos’ que eliminarem. Cal treure recursos per posar-los als barris

Dimas Gragera Velaz (Santa Coloma de Gramenet, 1984) és el cap de l’oposició municipal per Ciutadans. Amb una extensa formació universitària relacionada amb el món empresarial, ha treballat en diverses companyies, l’última de les quals de tecnologia capdavantera. El seu grup té quatre regidors i espera millorar-ne els resultats.

La situació del partit els pot afectar?
Centrem la nostra política a ser alternativa al PSC amb un discurs de ciutat. Hem anat a tots els barris. Hi tenim un projecte. Ara hem fet un procés de refundació. Al maig competirem amb garanties.
El preocupa la candidatura del senyor Rufián?
Jo no miro pel retrovisor. El senyor Rufián és un candidat més. És cert que és mediàtic, però nosaltres fa anys que mirem el PSC i intentem canviar més de 30 anys de govern. Jo lidero l’oposició. Som l’alternativa. El projecte que miro és el de Núria Parlon, que és amb qui vull retallar distància. El senyor Rufián no crec que tingui possibilitats de ser alcalde.
Quin missatge donarà per guanyar la senyora Parlon?
El de proximitat, el d’utilitat, el d’alternativa, el de projecte regenerador. És el que donem sempre. Nosaltres som els que anem pels barris, som el projecte que la gent coneix. Som l’únic vot útil que assegura un canvi en aquesta ciutat.
Què serà el primer que faran si guanyen les eleccions?
Una auditoria interna per veure com podem optimitzar la redistribució dels recursos. Volem posar fi al malbaratament i als endollats. Volem polítiques fonamentades en la seguretat, i en la inversió als barris i als comerços.
Com valora el mandat del PSC?
En general, crec que aquest govern està esgotat. Tenim un govern que ni gestiona el dia a dia ni té un projecte de futur per a la ciutat. Ells treballen per guanyar les pròximes eleccions perquè han creat unes estructures que han de mantenir per seguir al poder. Creiem que el principal problema que té la ciutat per avançar és el seu govern.
Què hi falta, en el dia a dia?
Les relacions són cordials. Però també és veritat que hi trobem a faltar que aquest govern s’obri a amplis consensos. Durant la pandèmia vam aconseguir arribar a acords, i va ser una bona experiència, però allò no ha tingut continuïtat. Hi trobem a faltar més diàleg, més consens, però sobretot hi trobem a faltar més iniciativa, més lideratge. És un govern que va a remolc. Som nosaltres, moltes vegades, els que portem l’agenda.
Com diu?
Ho hem vist en qüestions de seguretat, d’inversió als barris i en el comerç. En qüestions tan elementals com la reparació de la via pública. Els falta iniciativa. Després de tants anys s’han acomodat i necessiten el que tenim nosaltres: energia i trepitjar cada rajola de la ciutat.
Com a oposició, se senten ben valorats?
A mi m’és igual com em tracti el govern. Em sento molt estimat i molt emparat pel meu equip, i molt avalat per la ciutadania.
Quins són els principals problemes de Santa Coloma?
Primer, i alarmant: la seguretat ciutadana. Segon: falta d’inversió als barris, que fa que siguem una ciutat que va a dues velocitats. Tercer: falta d’inversió en el teixit productiu de la ciutat. Els comerços tanquen i la gent inicia els seus projectes en altres ciutats, podent-ho fer aquí. I no hi ha reacció.
Inseguretat. Què proposen?
Incrementar la plantilla de la policia local, crear una brigada d’actuació ràpida contra l’ocupació, instal·lar càmeres de videovigilància, reobrir la comissaria de Santa Rosa, que va ser anunciada com un gran projecte electoral i està tancada. Però, sobretot, demanem fermesa en el discurs i en el missatge. El govern ha relativitzat els problemes fins que s’han enquistat.
Què cal fer amb els barris?
Proposem dedicar un pla de xoc de 16 milions d’euros per augmentar la seguretat, per posar fi a alguns problemes socials i de vulnerabilitat, i per dinamitzar el comerç. Amb una inversió en infraestructures...
I el teixit industrial?
Proposarem sense embuts que Santa Coloma sigui la ciutat de l’àrea metropolitana on sigui més barat tenir una empresa i iniciar una activitat econòmica. Proposem bonificar, perquè tingui cost ínfim, o fins i tot zero, la taxa de residus. Proposem beneficis fiscals en l’IBI i en altres impostos. També, ajudar amb la quota d’autònoms aquells que s’instal·lin a la ciutat. També proposem eliminar la moneda local, que és un dels chiringuitos del govern i que ens costa més de 200.000 euros anuals.
I ja està?
També proposem crear assessors que ajudin en el dia a dia amb els tràmits. Perquè hi ha gent que té una iniciativa i es perd en el laberint burocràtic. I després hi ha un sector molt important, el de l’hostaleria, que és el cor econòmic de la ciutat. Proposem mantenir la bonificació de la taxa de terrasses i promoure més Santa Coloma com a marca gastronòmica.
Menys taxes, menys recursos...
Insisteixo: la nostra primera mesura ha de ser reduir tot el malbaratament.
Malbaratament?
Es dediquen recursos a Grameparc, l’empresa de promoció immobiliària, que el que ha fet és contribuir a incrementar el deute de la ciutat sense dinamitzar el mercat immobiliari.
Això és tot?
N’hi ha més: veiem molts projectes propagandístics i ideològics com la Ciba, que és un edifici feminista, que nosaltres creiem que només serveix per a la promoció de l’alcaldessa. Després hi ha la inversió en publicitat i en propaganda. Estem subscrits a molts chiringuitos que nosaltres eliminarem. Cal eliminar també càrrecs de confiança, abaixar alguns salaris polítics. Cal treure recursos de la bombolla de l’administració i posar-los als barris.
Aquí no funciona res?
Sí que hi ha coses que funcionen. No som un partit que vulgui trencar amb tot. Aquí, els primers governs democràtics, amb Lluís Hernández, van tenir el paper que havien de tenir. Després la ciutat va avançar amb el govern de Manuela de Madre. I després vam tenir un cas de corrupció. Per a mi és inacceptable que el mateix partit que va veure com l’alcalde sortia emmanillat continuï governant la ciutat. I el que hem vist després ha estat molt propagandístic. Ningú a la ciutat et diria que Santa Coloma està millor ara que fa 20 anys.
Algun problema més?
Ens preocupa que no hi hagi cap projecte de futur. No sabem, per exemple, quin projecte d’habitatge hi ha, i veiem que els joves se’n van. La gent gran necessita centres de dia i residències als barris, i veiem que la senyora Parlon i el senyor Rufián es barallen i es llancen les culpes els uns als altres, quan tant l’Ajuntament com la Generalitat inverteixen diners en projectes que no són d’interès general. Hi ha gent que vol marxar del seu barri de tota la vida per la situació d’inseguretat.
Què proposen amb l’habitatge?
Un dels problemes de la ciutat és que l’habitatge públic es posava a disposició de la ciutadania en règim de venda. Proposem lloguers socials. I actuar contra les ocupacions il·legals. Perquè de vegades ocupen parc públic que es podria posar al mercat. També proposem ajuts als joves que es volen quedar.
Què passa al Fondo?
És el meu barri. És un barri que ha estat sistemàticament oblidat per les administracions: per la local, per la Generalitat i, fins i tot, per la de la nació [l’estatal]. El Fondo és el barri amb més habitants de Santa Coloma. Té problemes d’inseguretat i de desafecció. Els veïns mateixos senten que l’administració els té oblidats. És un barri important per al nostre projecte.
Què proposen, per exemple?
Reformar el carrer Jacint Verdaguer, que és un dels eixos comercials; atendre les demandes dels paradistes del mercat; posar fi a la prostitució de carrer que veuen els veïns cada dia... Al capdavall, cal un alcalde que passi per aquells carrers.
Què hi falta, a Santa Coloma?
A banda del que he dit, cal un pla diferent de mobilitat. Aquesta ciutat ha declarat la guerra al vehicle privat, però l’alcaldessa es desplaça en cotxe oficial. S’han eliminat 500 places d’aparcament i no s’ha donat cap solució als veïns.
A què pot aspirar la ciutat?
Té molt potencial que no s’ha explotat. Som una ciutat que té una història per explicar. Una ciutat que l’ha aixecat maó rere maó gent que ha vingut de molts llocs i que treballa per un projecte comú. Encara més: una de les meves crítiques als pressupostos és que el que es recapta per taxes internes no ha augmentat. Es recapta més per multes que per l’impost d’activitat econòmica. Quan ho dic, em contesten que tenim unes circumstàncies orogràfiques que no permeten la instal·lació de grans empreses.
I no és així?
Hi ha grans empreses que generen milions i milions d’euros i ocupen una superfície mínima.
Vox preocupa?
A mi, que es presenti qualsevol formació política no em preocupa. Crec que Vox no aconseguirà representació aquí, entre altres coses perquè Ciutadans a Santa Coloma es beneficia del vot útil, en el qual ens avala molta gent. No som uns paracaigudistes que han vingut a posar la seva cara o la seva marca en aquesta ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona