Política

Maragall promet rescatar la renda bàsica a Barcelona

ERC deixa clar que insistirà en l’aposta que PSC i Junts van tombar en la votació de la llei d’acompanyament

Borràs lamenta el “gir” dels pressupostos i que no s’aprovés cap de les seves 800 esmenes

ERC no dona per perduda la batalla per un dels seus projectes insígnia de la legislatura, la realització d’una prova pilot per a la implantació d’una renda bàsica universal. El candidat a Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat avui que, si governa després de les municipals, rescatarà la proposta i hi destinarà deu milions d’euros perquè la prova es pugui fer a la capital catalana. Maragall ha demanat “revoltar-se” contra PSC, Junts i PP, que amb Cs i Vox van votar aquest divendres una esmena a la llei d’acompanyament dels pressupostos per impedir al govern que ni tan sols pugui fer una valoració per poder obrir cap partida enguany, després que ja durant la negociació amb els socialistes renunciés a la partida de 40 milions que hi volia destinar d’entrada.

“Són el poder de sempre i no volen que les coses puguin canviar”, ha verbalitzat durant una Trobada de Municipis Republicans aquest matí a la ciutat. Els republicans estan molestos per la “pinça” entre PSC i Junts, i pel que consideren un incompliment dels socialistes de l’acord que els instava a pactar qualsevol esmena en el tràmit pressupostari. De fet, en la mateixa línia que Maragall s’han expressat tant el president del partit, Oriol Junqueras, que ha recordat que “els de sempre” governen plegats a la Diputació de Barcelona i en diversos ajuntaments, com la secretària general, Marta Rovira. “Junts i el PSC, els de sempre, s’han trobat i s’han carregat el pla pilot que teníem projectat”, ha lamentat des de Ginebra.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja va deixar clar just acabat el ple de divendres que el govern no pensa renunciar al pla pilot, pel qual s’han interessat ja molts municipis, i va dir que mantindrà l’oficina que n’està projectant la implantació i que buscarà els “aliats” i els “mecanismes” que calgui per tirar-la endavant, per a la qual cosa convocarà ara el consell assessor de la renda bàsica universal.

El descontent amb el desenllaç de les negociacions pressupostàries, en tot cas, també hi és, i gran, a Junts per Catalunya, tal com ha deixat clar aquest matí la seva presidenta, Laura Borràs, que creu que s’ha consumat el “gir cap a l’autonomisme”. “Són uns pressupostos que fan un gir respecte el que va votar la gent, que és treballar per aconseguir la independència”, ha denunciat des de Sabadell. La presidenta suspesa del Parlament ha lamentat que ERC i PSC no aprovessin cap de les 800 esmenes que va presentar Junts als comptes, elaborades “a partir d’escoltar” un reguitzell d’entitats del teixit econòmic, social i cultural. Borràs també ha retret al president Pere Aragonès que incomplís el seu pacte de govern i que es “desdís” del compromís amb la CUP de sotmetre’s a una qüestió de confiança a mig mandat.

En aquesta línia, els cupaires també han recordat en un acte a Tarragona que aquest és un “deure” que va contraure amb el conjunt del país, i l’han acusat que té “por” de no superar-la. Segons la diputada Laia Estrada, el president “no és de fiar” després d’haver fet “un gir de 180 graus a la dreta” i haver aprovat els pressupostos amb el PSC. Com Junts, la CUP lamenta de l’oportunitat “malbaratada” que suposa el fet que Aragonès hagi “abandonat” l’independentisme i hagi preferit “fer-se esclau del PSOE i dels interessos de la Moncloa, de Foment i de la patronal”. Això sí, també ha criticat el veto de PSC i Junts a la renda bàsica universal. Per a Estrada, en tot cas, l’actual legislatura està “totalment esgotada”, si bé no ha concretat si això significa que la CUP demani eleccions.

En canvi, el líder del PSC, Salvador Illa, ha tret pit aquest matí per l’aprovació del pressupost gràcies als seus vots. “Fa dos anys alguns firmaven vetos als socialistes a Catalunya; dos anys després som al centre dels acords a Catalunya”, ha constatat en un acte de suport al candidat a Barcelona, Jaume Collboni. Pel seu cantó, l’altre soci pressupostari, En Comú Podem, ha negat que s’estigui davant d’un nou tripartit. “Ni tan sols és un pacte d’estabilitat”, ha assegurat la seva líder, Jèssica Albiach, en un acte a Reus. En aquest sentit, ha recordat que els republicans “continuen tenint només 33 diputats” i ha avisat al president Pere Aragonès que “si vol seguir governant el que queda de legislatura, només hi ha una recepta”, que és complir “fil per randa” l’acord de pressupostos.

Pel seu cantó, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha acusat el PSC de facilitar l’aprovació dels pressupostos per “garantir-se un futur tripartit”. En un acte amb alcaldables a Barcelona, Carrizosa ha traslladat aquesta situació als ajuntaments i ha demanat que Cs tregui un bon resultat per evitar que el PSC “no es llanci als braços del separatisme sempre i en totes i cadascuna de les ocasions”.

Sirera s’obre a pactar amb Collboni i Trias

El candidat del PP a l’alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, s’ha obert en una entrevista a EFE a possibles pactes postelectorals, si és decisiu, tant amb el socialista Jaume Collboni com amb el postconvergent Xavier Trias, sempre que facin un gir a les seves polítiques i acceptin les condicions dels populars, entre les quals hi ha que l’un es faci corresponsable de la pèrdua de seguretat i l’altre renunciï a l’independentisme. Sirera, en canvi, ha negat qualsevol possible entesa amb l’alcaldessa Ada Colau o el republicà Ernest Maragall.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha evitat descartar cap opció de pacte a la ciutat, i ha insistit que ara estan “concentrats” a treure el millor resultat. En canvi, les paraules de Sirera han servit a Maragall per alertar d’un “nou tripartit” a la ciutat entre PSC, PP i Junts, que segons ell “començar a ser una amenaça real i visible”. Pel seu cantó, tant Illa com Collboni han advertit que el que hi ha sobre la taula és un “pacte de la vergonya” entre Trias i Colau per evitar una eventual alcaldia socialista, i han fet una crida a “superar-lo”. L’alcaldable també ha acusat Trias d’”amagar” les sigles de Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona