Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia ofereix ampliar només dos mesos l’exportació de cereal per la Mar Negra

Els russos critiquen que no s’apliquen les exempcions a les sancions als seus aliments i fertilitzants

La delegació russa reunida a Ginebra amb representants de Nacions Unides per a negociar una ampliació de la Iniciativa de Cereal de la Mar Negra ha oferit aquest dilluns ampliar només dos mesos aquest acord per a l’exportació de grans i fertilitzant rus i ucraïnès a partir del dia 18, data que marcava la seva expiració.

“No objectem estendre la iniciativa, però només durant 60 dies”, ha assenyalat en un comunicat el viceministre d’Afers exteriors rus Serguei Vershinin, al·legant que malgrat que l’acord ha permès des d’agost de 2022 una exportació estable de cereal ucraïnès, continua havent-hi restriccions per a Rússia.

“Les exempcions a les sancions per als aliments i fertilitzants (russos) anunciades per Washington, Brussel·les i Londres no s’apliquen”, ha criticat Vershinin després d’un dia de reunions amb el responsable humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, i la cap de l’Agència de l’ONU per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD), Rebeca Grynspan.

Vershinin ha qualificat les converses de “franques i completes” i ha subratllat que l’avanç d’aquestes “dependrà d’un progrés tangible en la normalització de les nostres exportacions agrícoles, que no es quedi en meres paraules, sinó que també arribi als fets”.

Les demandes de Rússia inclouen el desbloqueig de pagaments bancaris, de mitjans de transport i de la logística que requereixen les seves exportacions, inclosa la de l’amoníac –matèria primera indispensable per a la fabricació de fertilitzants– a través del gasoducte entre la ciutat russa de Togliatti i la ucraïnesa d’Odessa, segons la nota oficial russa.

La Iniciativa de Cereal de la Mar Negra, subscrita inicialment el juliol de 2022 i estesa per primera vegada al novembre, ha estat crucial per a alleujar les tensions relatives a l’aprovisionament de diversos tipus de cereals –dels quals Ucraïna és un productor clau a escala mundial– en els mercats internacionals.

Gràcies a aquest acord s’han exportat 23 milions de tones de cereals, dels quals un 55% van ser per a països en desenvolupament.

Fonts de l’ONU admeten que les exportacions russes continuen sent complicades perquè moltes companyies són poc inclinades a donar serveis per a aquestes operacions o per a assegurar les mercaderies i els vaixells, tot i que se’ls ha explicat que no estan contravenint les sancions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona