Política

estats units

La inflació als EUA baixa fins al 6%, pendent de la decisió de la Fed sobre els tipus

La xifra s’ha conegut enmig de les conseqüències de la fallida del SVB

La taxa interanual d’inflació als Estats Units va continuar baixant el febrer, per vuitè mes consecutiu, i es va situar en el 6%, quatre dècimes per sota de la de gener, segons dades de l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BLS, per les seves sigles en anglès). Es tracta de la taxa més baixa des del setembre del 2021, segons recorda l’organisme.

Tot i això, informa l’agència Efe, en termes mensuals els preus de consum van pujar quatre dècimes, en un moment en el qual la Reserva Federal (Fed) s’enfronta a un gran escrutini per les seves mesures per posar fre a la inflació, i més encara després de la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) i els temors d’una crisi bancària.

La inflació subjacent, la que exclou l’energia i els aliments frescos, va baixar una dècima i va situar la seva taxa interanual el febrer en el 5,5%, la xifra més baixa des de desembre de 2021, assenyala la BLS. En termes mensuals, però, la subjacent va pujar mig punt, després d’haver registrat un augment de 0,4 punts el gener.

Les dades de la inflació es coneixen en un moment clau, en el qual s’analitza de molt a prop si les constants pujades de tipus aplicades per la Fed estan tenint l’efecte desitjat de contenció dels preus i en quina mesura estan afectant l’evolució econòmica.

A més, ara, també es qüestiona si la política monetària restrictiva està contribuint als recents temors d’una crisi bancària. De fet, arran del col·lapse la setmana passada del Silicon Valley Bank, que va haver de ser intervingut per les autoritats després de caure les seves accions a borses, diversos analistes esperen que la Fed es vegi obligada a reduir encara més o fer una causa les seves alces de tipus.

L’1 de febrer passat es va produir l’última pujada de tipus, la vuitena des del març del 2022. Va ser del 0,25%, molt per sota de les anteriors que van situar els tipus entre el 4,5% i el 4,75%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona