Política

Articles conflictius sense ser derogats

Les pilotes de goma continuaran sent material antidisturbis tot i la prohibició del Parlament de fa deu anys pel cas Quintana

Fotoperiodistes com ara el Pulitzer Javier Bauluz són multats per culpa del valor de prova total de la versió de l’agent

ERC i Bildu havien pactat amb el PSOE i Podem 70 esmenes parcials en 36 dels 54 articles a la llei mordassa. Amb la negativa del PSOE a posar fi a l’ús de les pilotes de goma com a material antidisturbis i a les devolucions en calent dels immigrants, ara tot és paper mullat.

Tranquil·litat o convivència

L’article 1.2 de la llei de seguretat ciutadana diu el següent: “Aquesta llei té per objecte la regulació d’un conjunt plural i diversificat d’actuacions de diferent naturalesa orientades a la tutela de la seguretat ciutadana, mitjançant la protecció de persones i béns i el manteniment de la tranquil·litat dels ciutadans.” Per evitar la inconcreció d’aquest últim extrem, que obre un gran espai a la interpretació sobre què significa tranquil·litat, els socis del govern proposaven substituir tranquil·litat dels ciutadans per convivència ciutadana. Un canvi que ja no serà.

Sis hores o dues a la comissaria

La llei del PP fixa a l’article 16 que un ciutadà pot ser conduït a la comissaria per agents i ser retingut allà fins a sis hores per a la seva identificació. El text dels socis ho reduïa a dues hores i circumscrivia arribar a sis hores només en causes excepcionals i si és degudament motivat.

Veu de l’agent, prova absoluta

Dos articles –el 19 i el 52– de la llei mordassa confereixen a la veu dels agents un valor de prova absoluta. No cal anar al cas de Daniel Baena –com a tinent coronel de la Guàrdia Civil era el TIP T43166Q i el cap de la VII zona militar, però davant el jutge Marchena va negar ser Tácito a Twitter tot i que el compte tenia elements calcats a la seva pàgina personal de Facebook– per il·lustrar els perills del valor provatori total en cas d’animadversió: el fotoperiodista i premi Pulitzer Javier Bauluz va ser multat amb 1.000 euros per “falta de respecte a un agent” quan estava fotografiant la missió de salvament marítim d’immigrants al moll d’Arguineguin (Gran Canària) el novembre del 2020. “M’apliquen la llei mordassa sense dret a jutge, testimonis i proves”, denunciava Bauluz, acusat de negar-se a ser identificat, tot i que a les imatges es veu com treu la cartera per mostrar el DNI. Al també fotoperiodista Antonio Ruiz li va passar el mateix fent un reportatge a Melilla el 2017 i de res li va servir que davant l’agent hi hagués dos senadors, Jon Iñarritu (Bildu) i Maribel Mora (Podem), desmentint la veu policial. Tot i el ressò de l’escàndol i el renom del Pulitzer Javier Bauluz, els dos articles plenipotenciaris a favor de la veritat absoluta policial es mantindran.

Manifestacions espontànies

Que els ciutadans exerceixin el dret de reunió sense comunicació prèvia es considera una infracció lleu des del 2015 gràcies a l’article 37 de la llei del PP. La reforma del PSOE amb Podem i ERC volia corregir-ho perquè ja no fos sancionable una marxa “davant fets que requereixin d’una manifestació o expressió pública immediata”, però la lletra de Rajoy perviu i seguirà sent infracció.

Pilotes de goma

Prohibides pel Parlament des del 2013 i a partir del 30 d’abril del 2014 després del cas d’Ester Quintana, les pilotes de goma –com ara la que va impactar també en Roger Español l’1-O– continuaran formant part del material antidisturbis dels agents espanyols. L’article 23 ha estat una línia vermella del PSOE per a enuig d’ERC i EH Bildu.

Retorn en calent

Els eufemísticament anomenats rebutjos –retornar immigrants en calent a les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla, competència del ministre Marlaska– continuen vigents gràcies a la disposició addicional inclosa en la llei, que els avala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona