Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Les tropes russes estrenyen el cèrcol en la zona industrial de Bakhmut

La falta de munició de les tropes de Moscou estaria dificultant la captura de la ciutat

Les tropes russes han continuat aquest dimarts els seus intents d’avançar en el nord-oest de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, amb moviments en la zona industrial, on el seu objectiu immediat és la fàbrica Vostokmash.

El líder de Donetsk imposat per Rússia, Denís Pushilin, ha assegurat aquest dimarts que Vostokmash, situada en el territori de la metal·lúrgica AZOM i que produïa metalls no ferrosos, caurà aviat en mans dels combatents del Grup Wagner.

“Hi ha premisses que la fàbrica aviat estarà sota control total de la companyia militar privada Wagner”, ha dit Pushilin, encara que ha admès que la situació “continua sent difícil”. El mateix Grup Wagner ha assegurat que ja “va prendre el control” de Vostokmash. Va divulgar fotografies en les quals mercenaris posen suposadament dins de la fàbrica, en els soterranis de la qual, segons el canal rus de Telegram “Crònica militar”, romanen almenys 300 militars ucraïnesos.

Defensar Bakhmut

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha mantingut aquest dimarts una reunió amb el seu Estat Major, en la qual el comandant en cap de les Forces Armades ucraïneses, Valery Zaluzhny, i altres caps militars han informat de la situació en els fronts, la marxa de les operacions i, en particular, de la defensa de Bakhmut.

“Després de considerar el progrés de l’operació defensiva el front de Bakhmut, tots els membres de l’Estat Major van expressar la postura comuna de continuar la defensa de la ciutat Bakhmut”, ha assenyalat la Presidència d’Ucraïna.

Ucraïna ha mobilitzat milers de reservistes per a defensar Bakhmut, segons el cap d’una unitat de comandos txetxens i subcomandant del 2n Cos de les milícies populars de l’autoproclamada república popular de Lugansk, Aptí Alaudínov. “D’acord amb les meves estimacions, de 7.000 a 10.000 han estat enviats en un intent de retenir la ciutat. No puc dir quants efectius ucraïnesos han estat eliminats fins ara, però sé que tenen dures pèrdues cada dia”, ha dit Alaudínov al canal Rossía-1 de la televisió estatal russa.

Al mateix temps, el militar txetxè ha descartat la possibilitat que l’Exèrcit d’Ucraïna pugui llançar una contraofensiva reeixida per a desbloquejar Bakhmut. “Som conscients que l’enemic planeja un atac per a desbloquejar Artiómovsk (el nom rus de Bakhmut). Han concentrat tres grups amb aquest propòsit, però de moment no tenen èxit”, ha explicat.

Els russos acusen falta de munició

Mentrestant, militars ucraïnesos i experts occidentals coincideixen que la intensitat dels atacs russos a la regió de Donetsk ha decaigut en comparació amb la setmana passada, fet que atribueixen fonamentalment a l’escassetat de projectils d’artilleria que pateixen les tropes de Moscou.

“Si abans es registraven centenars d’intents d’assalt i prop de 600 atacs amb foc d’artilleria, avui són menys: fins a 30 accions d’assalt i en entre 200 i 250 atacs artillers”, ha explicat el coronel ucraïnès Olexiy Dmytrashkovskiy, portaveu de l’agrupació Tàurida, en declaracions a la televisió nacional.

A les tropes russes li han racionat l’ús de munició, mesura que afecta no només els mercenaris del Grup Wagner, que es queixen en les xarxes socials de l’escassetat de munició, sinó a totes les unitats de l’Exèrcit rus, segons el militar. “L’enemic, crec, està desgastat i ja no té el poder de foc d’abans”, ha assegurat Dmitrashkovki, qui ha destacat que, a més de la falta de pertrets, les tropes russes sofreixen enormes baixes, sobretot en la batalla de Bakhmut.

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Shoigú, ha confirmat avui de manera indirecta la disminució del poder de foc de les seves tropes en ordenar duplicar la producció de míssils d’alta precisió durant una visita fàbrica de coets als afores de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA