Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Caces russos abaten un dron nord-americà en aigües internacionals del Mar Negre

L’exèrcit estatunidenc lamenta l’actitud “poc professional” dels pilots de Putin

Els Estats Units van informar ahir dimarts que una maniobra “insegura” i “no professional” de dos caces russos va acabar amb la pèrdua d’un dels seus drons que efectuava una operació rutinària.

Segons ha denunciat el Comandament Europeu dels Estats Units, dos caces russos Sukhoi Su-27 han abatut un dron seu en aigües internacionals sobre el Mar Negre.

Els fets han tingut lloc cap a les set del matí, quan segons el relat nord-americà, un avió rus ha impactat contra l’hèlix del dron. Prèviament, sempre segons fonts estatunidenques, els avions han abocat combustible davant l’aparell i hi han volat al davant “de forma temerària”, “no respectuosa amb el medi ambient” i “poc professional”. Segons les mateixes fonts, el dron feia tasques rutinàries.

Les forces aèries dels EUA han anunciat que, tot i l’incident, continuaran operant en aquest espai, i han fet una crida a l’exèrcit rus a “comportar-se de manera professional i segura”.

Segons el comandament europeu dels EUA, aquest incident “segueix un patró d’accions perilloses” per part de pilots russos mentre interactuen amb avions nord-americans i aliats a l’espai aeri internacional, inclòs el mar Negre. Aquestes accions “agressives” de la tripulació russa “són perilloses i poden provocar errors de càlcul i una escalada no desitjada”, ha advertit l’ens militar.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa de Rússia va negar ahir dimarts qualsevol contacte entre els seus caces Sukhoi Su-27 i el dron que els Estats Units va perdre en aigües internacionals de la mar Negra.

“Com a resultat d’una maniobra brusca entorn de les 09.30 hora de Moscou (06.30 GMT), l’aparell no tripulat MQ-9 va entrar en un vol incontrolat amb pèrdua d’altura i va col·lidir contra la superfície de l’aigua”, assenyala el comunicat militar rus.

La nota oficial subratlla que “l’armament a bord dels caces russos no va ser emprat” i que els Su-27 “no van entrar en contacte amb l’aparell i van tornar sans i estalvis al seu aeròdrom”.

Els radars russos van detectar el dron estatunidenc prop de l’annexionada península ucraïnesa de Crimea amb el transponedor apagat.

A més, Defensa assegura que el MQ-9 va violar la frontera de l’espai aeri utilitzat provisionalment per Rússia en el marc de la seva “operació militar especial” a Ucraïna, del que Moscou va informar en el seu moment a tots els interessats d’acord amb les normes internacionals.

Per aquest motiu, l’aviació russa es va veure obligada a enviar als seus caces amb la finalitat d’identificar l’aparell infractor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona