Política

ESTAT FRANCÈS

El govern Macron reconeix incertesa sobre l’aprovació de la reforma de les pensions

En el cas de no aconseguir la majoria parlamentària necessària, l’executiu pot recórrer a l’article 49.3 de la Constitució, que permet evitar el vot al parlament, per adoptar la polèmica mesura

Una comissió mixta de diputats i senadors està reunida per consensuar un text

Els sindicats han organitzat aquest dimecres la vuitena jornada de vagues i manifestacions

El portaveu del govern francès, Olivier Véran, ha reconegut avui la incertesa sobre si l’executiu aconseguirà la majoria parlamentària per aprovar la polèmica reforma de les pensions o si haurà de recórrer a adoptar-la sense vot, obrint així la crisi política.

En una entrevista a l’emissora Europe 1, Véran, ha admès que no descarta recórrer a l’article 49.3 de la Constitució, que permet evitar el vot al parlament d’un projecte de llei a canvi de permetre que l’oposició presenti mocions de censura que es debatrien en 48 hores. Preguntat sobre si hi haurà majoria a l’Assemblea Nacional per adoptar el text, el portaveu del govern ha respost que esperen constatar-ho al final de la comissió mixta, formada per set diputats i set senadors, que està reunida des de les nou d’aquest matí per consensuar un text que demà hauria de ser sotmès al Senat i, posteriorment, a l’Assemblea Nacional per a una votació definitiva.

Coincidint amb aquesta reunió, els sindicats han organitzat aquest dimecres la vuitena jornada de vagues i manifestacions contra la reforma, l’eix central de la qual és el retard de l’edat mínima de jubilació dels 62 anys actuals als 64. Entre les aturades hi ha la del servei de recollida d’escombraries a diverses ciutats del país, en particular a París, on la vaga ja fa una desena de dies que dura a la meitat dels deu districtes de la capital, fet que ha suposat que ahir dimarts s’acumulessin 7.000 tones de residus als carrers. El ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, ha advertit l’alcaldessa de la capital francesa, la socialista Anne Hidalgo, contrària a la reforma, que si no obliga els serveis de recollida a netejar els carrers per raons de salubritat, ell mateix ho farà.

Per la seva banda, Laurent Berger, líder de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT), el primer sindicat de l’Estat francès, ha insistit avui en la voluntat de posar pressió als parlamentaris fins l’últim moment i a advertir que tot i que el projecte de llei culmini el procés a ambdues cambres, “això no acabarà amb el ressentiment dels francesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona