Política

L’excúpula d’Interior es vantava dels rèdits de l’Operació Catalunya per Whatsapp

“Ja s’han oblidat que tot el que vam fer està donant resultats” reivindicava el comissari Castaño davant l’antic número dos del Ministeri

Una conversa per Whatsapp entre antics responsables del Ministeri de l’Interior durant el govern de Mariano Rajoy, revela que lluny de penedir-se per segons quines pràctiques, aquests es vantaven dels suposats rèdits que es van assolir gràcies a l’Operació Catalunya. “Ja s’han oblidat que tot el que vam fer està donant resultats” comentava, al respecte, l’exresponsable de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia Nacional Enrique García Castaño a l’exnúmero dos d’Interior, Francisco Martínez, en una col·lecció de missatges difosos per l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

En un altre del 27 d’abril del 2017, quan Juan Ignacio Zoido ja era ministre de l’Interior, Martínez escrivia a Castaño: “Villarejo és bo si investiga Ignacio González i dolent si investiga els Pujol… Això no pot ser”. a lo que Castaño respon: “Mira tot el resultat: Mas condemnat, Homs també, ara els Pujol. Aleshores, què s’ha fet malament?. En les converses entre ambdós –que s’allarguen entre 2015 i 2018— s’hi parla de l’ús d’informes comprometedors amb l’independentisme que, sovint, acaben filtrats a mitjans afins. Així, el 31 d’agost del 2015 Castaño diu al llavors número dos d’Interior que han de prendre un cafè amb Pedro J. Ramírez, que “està a favor de donar canya als ’catalinos’ i Podem”. “Necessita sortir fort a l’octubre amb El Español’, va concloure. Tant bon punt és dir això que el 14 d’octubre del 2015 aquest digital publica el contingut de la comissió rogatòria a Andorra contra els Pujol.

L’agost del 2017, Martínez i Castaño ja havien estat rellevats de la cúpula d’Interior, però mantenien la comunicació. El 17-A, un cop produït l’atemptat a la Rambla, van provar de quedar per dinar. Castaño va demanar que fos “abans de l’1 d’octubre” perquè creia que en aquella data –la del referèndum de l’1-O- hi podia haver “un 11 de març”. “Tant de bo s’equivoquin els que m’ho expliquen”, escriu. Martínez li va preguntar per la font: “Americans?”. García Castaño va respondre: “No, moros”, “no solen equivocar-se”. Posteriorment, Castaño va apuntar que pensava que l’objectiu d’aquest atemptat de l’1-O seria “Madrid o el sud: Rota o Gibraltar”, perquè “Al-Qaeda busca el que és espectacular”. Un cop van rebre informacions del primer atemptat del 17-A, Castaño va comentar que les imatges “són la pera” i Martínez va respondre: “Horrible”. En les següents 48 hores, tots dos van especular sobre l’autoria del DAESH o Al-Qaeda, i van acabar criticant la manca de previsió del Ministeri de l’Interior, on segons Castaño “ningú investiga de veritat”, i l’operatiu dels Mossos d’Esquadra. Segons Castaño, “si els Mossos haguessin fet una investigació seriosa s’haurien pogut evitar els atemptats”. Pel que fa al paper del president de la Generalitat en aquell moment, Carles Puigdemont, Castaño es va referir a unes declaracions que havia fet i el va titllar de “mamó i fill de puta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona