Política

israel

Herzog anuncia una reforma judicial alternativa per reconciliar Israel

El president israelià ha presentat la iniciativa davant el fort rebuig que provoca la impulsada pel govern de Netanyahu

El president israelià, Isaac Herzog, ha anunciat aquest dimecres una proposta de reforma judicial alternativa a la impulsada pel govern d’extrema dreta liderat per Benjamin Netanyahu, que busca sotmetre el poder judicial al control de l’executiu i és vista per l’oposició i amplis sectors de la societat com un atac a la democràcia, informa l’agència Efe.

“Un acord total és impossible, però un ampli acord en qüestions legals és el que hem d’aspirar en aquest moment crític”, ha afirmat Herzog en una compareixença televisada recollida per Efe, durant la qual ha donat a conèixer el seu pla batejat amb el nom de “Directriu Popular per a les Reformes en el Sistema Judicial”.

La reforma judicial governamental, que en essència debilita la independència de la Justícia, ha provocat les protestes més importants de la història d’Israel. Unes protestes que a mesura que han anat passant els dies han sumat més suports, fins i tot entre l’exèrcit. La setmana passada va ser el mateix president Herzog qui va criticar la reforma impulsada pel govern. Va qualificar-la “d’opressiva” i va instar a l’executiu a retirar-la.

La coalició de Netanyahu rebutja la proposta alternativa d’Herzog

Barcelona

Ministres del govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i parlamentaris de la coalició que li dona suport han rebutjat la proposta alternativa del president, Isaac Herzog, amb l’objectiu de recosir la forta polarització que ha provocat la iniciativa.

La ministra de Transport, Miri Regev, ha considerat que l’anunci d’Herzog és “un insult a la intel·ligència del poble”. “És una directriu que clarament pren partit, contra el poble i el sobirà”, ha manifestat Regev a les xarxes socials. “Esperava alguna cosa més seriosa”, ha afegit.

En la mateixa línia, la viceministra de Finances, Michal Woldiger, del partit Sionisme Religiós, ha considerat que el pla del president “no és una directriu per al poble i certament no és un marc pel compromís”.

El titular de Comunicacions, Shlomo Karhi, ha descartat la proposta fins i tot abans que Herzog en revelés els detalls i ha recordat que el govern va guanyar les eleccions fa quatre mesos.

El Moviment per a la Governança i la Democràcia (Meshilut), vinculat al president de la Comissió de Constitució, Dret i Justícia del Parlament, Simcha Rothman, ha afirmat que la Directriu Popular per a les Reformes al Sistema Judicial d’Herzog “empitjora la situació existent”. “La coalició ha fet bé en rebutjar aquest mal pla. Un compromís ha de reconèixer les necessitats i desitjos de totes les parts, no només d’una part de la nació”, ha afegit l’entitat.

Per contra, el cap de l’oposició, Jair Lapid, ha aplaudit la proposta del president. L’ex-primer ministre ha alertat que Israel “està sent esberlat i hem de fer tot el possible per evitar una desintegració econòmica, social i de seguretat que perjudiqui greument la resiliència nacional”. “Hem d’apropar-nos a l’esquema del president per respecte al càrrec, la serietat amb la que ha estat escrit i els valors que el sustenten”, ha defensat.

Lapid ha criticat que la coalició de partits d’extrema i ultrareligiosos que dona suport a Netanyahu hagi reaccionat a la proposta d’Herzog amb “menyspreu per la institució de la Presidència, el menyspreu total per la dimensió de la crisi i l’oblit de la idea que som una nació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona