Política

Retrets de l’Eurocambra a la Comissió Europea per frenar la investigació de Pegasus

Brussel·les es defensa dient que no té “competències per avaluar casos individuals”

Puigdemont troba “totalment inacceptable” que els membres del comitè que viatjaran la setmana que ve a Madrid no sàpiguen “qui els rebrà”.

Els eurodiputats de tots els grups que formen part del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de programes com Pegasus a la Unió Europea (UE) han retret aquest dijous a la Comissió Europea (CE) i els estats que en formen part el seu “silenci” i manca de cooperació per esclarir els casos d’espionatge al club comunitari, segons informa l’ACN.

En un debat al ple, tant l’eurodiputat dels socialdemòcrates Hannes Heide, com la liberal Sophie in’t Veld, la dels Verds Saskia Bricmont, el dels ultraconservadors Cristian Terhes, i el de l’Esquerra Stelios Kouloglou, han lamentat que ni Brussel·les ni els estats estiguin fent prou per investigar l’espionatge. En el debat també ha intervingut la comissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, per respondre a les preguntes plantejades pels eurodiputats. McGuinness ha insistit que la Comissió Europea no o té “competències per avaluar casos individuals” ni “poder per investigar” l’espionatge.

El president del comitè sobre Pegasus, el popular Jeroen Lenaers, ha retret que hagin de fer la tasca “sense cap ajuda” per part de la CE i els estats i McGuinness ha insistit que “la justícia europea ha deixat clar que cal que els estats membre puguin demostrar que la seguretat nacional es veu compromesa”, ha remarcat. La comissària ha demanat a les autoritats dels estats i els tribunals que facin “ple ús dels seus poders per investigar” els casos.

L’eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, ha compratit la “decepció” de la resta de membres del comitè. “Hi ha un boicot des de dins”, ha dit , afegint que “ni la Comissió Europea ni els estats membre tenen interès en saber i actuar” sobre l’espionatge.

Viatge a Madrid

A més, l’expresident a l’exili ha considerat “totalment inacceptable” que els membres del comitè que viatjaran la setmana que ve a Madrid encara no sàpiguen “qui els rebrà”.

La polèmica per la missió europea sobre Pegasus fixada fa dies a l’agenda dimarts a la mateixa hora que el debat de la moció de censura de Vox a Pedro Sánchez. continua portant cua. Ahir ho va criticar Míriam Nogueras al Congrés perquè l’agenda inicial preveia una reunió entre Lenaers i Sánchez, i Junts va enviar una carta al president de la comissió per alertar-lo que no serien rebuts. La CUP també va denunciar el boicot de l’executiu espanyol i avui s’hi ha afegit ERC. La portaveu Marta Vilalta ha lamentat que des de les institucions espanyoles “no només no han vingut a comparèixer” al Parlament, “sinó que ara impedeixen que es puguin fer reunions per “posar llum a un episodi fosc d’espionatge i repressió política contra l’independentisme”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, si que ha assegurat que la setmana que ve viatjarà a Madrid per reunir-se amb la missió d’eurodiputats que investiguen el cas de ciberespionatge.

A més, vuit membres de la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pegasus tenen previst anar a Madrid dilluns per reunir-se a les tres de la tarda  amb la missió del comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de programaris com Pegasus a la UE. Per part d'ERC hi aniran el president de la comissió i víctima de l'espionatge, Josep Maria Jové, i Marta Vilalta. Junts estarà representada pel vicepresident de la comissió Albert Batet i Josep Rius, tots dos també afectats per Pegasus. També hi seran els diputats de la CUP Montserrat Vinyets i Xavier Pellicer, el diputat del PSC Òscar Aparicio i el d'En Comú Podem Lucas Ferro

Les tres formacions independentistes, juntament amb Òmnium Cultural i l'ANC han enviat una carta al Comitè d'Investigació de Pegasus al Parlament Europeu en la que denuncien els obstacles que l'Estat espanyol està posant a la missió prevista pel 20 i 21 de març a Madrid i l'urgeixen a tirar endavant la missió i a incloure una representació transversal de les víctimes del Catalangate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA