Política

Les defenses volen la mesa absolta perquè només van permetre el debat

Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó declinen intervenir en el darrer dia del judici al TSJC, que queda vist per sentència

El segon judici als membres independentistes de la mesa del Parlament del 2017 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) només està pendent de nova sentència. Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet i Anna Simó han declinat intervenir i la sessió ha conclòs amb la intervenció del seus lletrats, Judit Gené en el cas dels tres primers, i de Raimon Tomàs per Simó. Els advocats han insistit en demanar la seva absolució defensant que, al marge del procés, no hi ha “cap precedent de sentència que condemni per desobediència membres d’una mesa per permetre l’activitat parlamentària”. Així s’ha expressat Gené, lamentant que durant el judici s’ha “obviat i esquivat” el seu dret a la inviolabilitat parlamentària i la seva obligació de protegir els drets fonamentals de “reunió i llibertat ideològica” dels diputats.

La lletrada ha expressat que els seus clients tenien “el dret a creure, per la jurisprudència anterior i la falta d’antecedents sobre la matèria” que només havien de fer una anàlisi formal de les resolucions per admetre-les com establia la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) fins el 2019 i, que si de cas el tribunal després ja anul·laria la resolució aprovada. “Si no és així, és que no es creuen la inviolabilitat parlamentària”, ha reblat.

Amb arguments semblants s’ha expressat Tomàs, sostenint que els acusats no eren “responsables de les iniciatives parlamentàries” ni de les lleis del procés: “L’únic que fan és possibilitar el debat sobre aspectes d’interès públic, i el Tribunal Europeu de Drets Humans ja ha dit que la situació de Catalunya és objecte d’interès públic”. El lletrat ha recordat que el 2011 es va votar una resolució a favor de la independència de Catalunya al Parlament i aleshores el TC no va dir res, encara que no prosperés en no haver-hi majoria independentista.

Tomàs també ha assegurat que “l’únic requeriment concret” del TC va ser el que va arribar per suspendre el ple del 9 d’octubre del 2017 i la mesa va complir l’ordre.

Els dos lletrats, com ja van fer en el tràmit de qüestions prèvies, han reclamat que s’apliqui l’atenuant de dilacions indegudes als encausats perquè ja han complert sobradament la pena que se’ls va imposar el 2020, ja que des de llavors no s’han pogut presentar a cap cita electoral a causa de la condemna d’inhabilitació que el Tribunal Suprem (TS) els va imposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona