Política

estat francès

Macron s’enfronta a un país ingovernable i aquest dimecres s’adreçarà als francesos

Les protestes contra la reforma de les pensions continuen escalant

La indignació i el malestar social a l’Estat francès per l’aprovació per decret de la polèmica reforma de les pensions no para de créixer. A la mala maror dels carrers –mobilitzacions, bloquejos i vagues– se suma una precària situació parlamentària després d’haver aconseguit dilluns superar in extremis dues mocions de censura contra el seu govern, una per només nou vots.

Davant un país ingovernable –dijous hi ha convocada la novena jornada de protestes–, Macron s’adreçarà aquest dimecres al migdia als francesos a través dels dos principals canals de televisió, informen els mitjans locals. El president francès trencarà així un silenci que manté des de dijous passat, quan va imposar la seva reforma de les pensions sense el vot de l’Assemblée Nationale.

Segons informen els mitjans francesos, Macron anunciarà els seus plans després del decret de les pensions per afrontar aquesta nova etapa del seu mandat. S’ha especulat molt en els darrers dies de quina serà la seva estratègia i una de les que més han circulat és l’eventual relleu de la primera ministra Élisabeth Borne, en un canvi de govern. Però, segons l’Agència France-Presse (AFP), que cita una font d’una reunió celebrada avui a l’Elisi, Macron no té intenció de ni de remodelar el seu executiu a curt termini, ni de dissoldre l’Assemblée Nationale ni convocar eleccions legislatives per intentar passar plana de la crisi política i social per la seva imposada reforma de les pensions.

Tot i perdre les mocions, l’oposició no ha desistit de l’intent de frenar la reforma i ha recorregut la llei davant el Consell Constitucional. Paral·lelament, al carrer continuen les protestes amb desenes de detinguts. A París, els carrers continuen plens de bosses d’escombraries per recollir després de dues setmanes de vaga contra la reforma de les pensions de Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona