Política

Política

Trenta mesos de pacte de govern a Girona

Balanç amb escalfament

La creació de l’empresa pública de l’aigua i el nou contracte de neteja són la cara del pacte Junts-ERC

Amb el 28-M a la cantonada, els socis diuen que han fet la meitat del seu pacte, i l’oposició ho troba poc realista

Quan falten dos mesos per a les municipals, els dos socis de l’equip de govern de Girona (Junts i ERC) han revisat el compliment del seu acord de mandat. Segellat el setembre del 2020, els socis van pactar un document de 30 punts, dels quals consideren que n’han fet la meitat [vegeu gràfic].

Fent un cop d’ull al document, és evident que la creació de l’empresa supramunicipal de la gestió de l’aigua, Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa), i el nou contracte de neteja viària i recollida d’escombraries –ara en mans privades– són la cara, igual que la retirada dels firaires de Sant Narcís de la Copa. De coses pendents o no iniciades, hi ha la connexió del carrer del Carme amb Montilivi o la pacificació de la plaça Catalunya.

Tres de les principals forces polítiques repetiran candidat el 28-M: Guanyem, amb Lluc Salellas; el PSC, amb Sílvia Paneque, i ERC, amb Quim Ayats. I el balanç del pacte deriva en escalfament cap a la contesa electoral. Per l’alcaldable i vicealcalde, aquests 30 mesos de pacte se salden amb un bon grau de compliment tenint en compte “el context” en què van “entrar, en plena pandèmia”, diu Ayats. Hi coincideix el portaveu de l’equip de govern, Lluís Martí (Junts): “El balanç és bo perquè han estat quatre anys complicats, ja que quan estàvem sols i hi va haver el temporal Glòria [gener del 2020] i quan hem estat plegats hi ha hagut la pandèmia de la covid-19 [març del 2020].”

Ayats destaca que hagin pogut destinar més de 4 milions per comprar pisos i tingui “mobilitzats” un centenar d’habitatges, incloent-hi les promocions de Domeny (un centenar de pisos a través d’un acord amb l’Institut Català del Sòl) i les de Can Gibert (una cinquantena de pisos de protecció oficial per a joves de 18 a 35 anys).

A banda del coronavirus, el tercer tinent d’alcaldia valora la cohesió entre socis. Martí, que formarà part de la candidatura de Gemma Geis (Junts) en les municipals, explica, entre d’altres, la “feina brutal” que ha significat la tramitació per reformar la passera de la Font del Rei i el treball amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per dissenyar l’hipotètic pont entre el carrer del Carme i el carrer Emili Grahit, que està inclòs en un àmbit amb les futures obres del pont de l’Areny i la reforma d’una part del carrer del Carme.

“Simptomàtics”

A l’oposició, el balanç fet per Junts i ERC els sembla “triomfalista”, explica Lluc Salellas (Guanyem). Per l’alcaldable de la formació independentista, “la valoració que ells fan no s’ajusta al que diuen i veuen els gironins cada dia”. Dels 30 punts del pla de govern, Salellas diu que els no iniciats (posada en marxa de les propostes acordades en la Taula de Ciutat i la conversió de la plaça de Catalunya en zona de vianants) són “simptomàtics”: “A la plaça, no hi han fet absolutament res.”

Míriam Pujola (Ciutadans) diu que la moció aprovada el febrer del 2020 per convertir la plaça Catalunya en zona de vianants forma part “del contenidor de mocions no executades per Junts i ERC”, mentre que per Sílvia Paneque (PSC) la reforma pendent de la plaça és un dels projectes fallits “de transformació”. A parer de Paneque, amb l’entrada d’ERC en la gestió del consistori, no han “vist ni cap canvi de direcció ni cap acceleració” a la marxa de Junts en solitari, fins al mes d’agost del 2020.

Pujola considera que els dos socis han estat incapaços, entre altres coses, “d’aprovar un pressupost [del 2023] i posar-se d’acord entre ells”. Lamenta que la ciutat no ha anat endavant i que l’acord ha servit com “a agència de col·locació”. Finalment l’antic portaveu de Ciutadans i ara regidor no adscrit, Daniel Pamplona, explica que, dels 30 punts acordats dos anys i mig, no s’ha complert “ni una quarta part, sent generós”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona