Política

BULGÀRIA

L’exprimer ministre Boríssov guanya les eleccions búlgares

El partit populista conservador GERB ha guanyat amb un 26,7% els comicis de diumenge, els cinquens que se celebren al país en dos anys

El reformista bloc PP-BD ha obtingut el suport del 24,7% dels vots

Els resultats no varien gaire respecte les últimes eleccions del 2022 i la formació d’un govern estable seguirà sent una tasca molt complicada

El partit populista conservador GERB de l’exprimer ministre búlgar Boiko Boríssov ha guanyat les eleccions generals d’aquest diumenge al país, les cinquenes en dos anys, amb un 26,7% dels vots, davant del reformista bloc PP-BD, que ha obtingut el suport del 24,7%, segons informa l’agència Efe. Amb el 81% dels vots escrutats, el tercer partit més votat ha estat, contra tot pronòstic, l’ultranacionalista Vazrazhdane (Resurrecció), que ha obtingut el 14,6% dels vots, davant del moviment de Drets i Llibertats DPS, que n’ha aconseguit el 12,7%. Per darrera han quedat els socialistes (excomunistes) del BSP (9%) i, també sorprenentment, els populistes de l’ITN (4,2%). Ambdues formacions han entrat al parlament búlgar, que té 240 escons.

Pel que fa a la participació als comicis, ha estat especialment baixa i s’ha situat prop del 40% entre els 6,6 milions de persones amb dret a vot tant dins com fora del país, un percentatge que és un senyal del cansament ciutadà respecte la classe política després de dos anys de crisi política gairebé permanent.

Els resultats d’aquestes noves eleccions no varien gaire de les anteriors el 2022, amb la qual cosa la formació d’un govern estable seguirà sent una tasca molt complicada. La fórmula més senzilla seria una coalició entre Boríssov i el bloc reformista, que lidera el també exprimer ministre Kiril Petkov, però aquesta última formació descarta l’acord, ja que considera que Borissov és el responsable d’instal·lar a Bulgària un sistema de govern corrupte proper a les màfies i oligarquies locals durant els dotze anys que va estar al capdavant de l’executiu, entre el 2009 i el 2021.

Mentrestant, el país, membre de la UE i l’OTAN, continuarà governat per un executiu interí nomenat pel president, l’exgeneral prorús Rumen Radev.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona