Política

política

El Suprem rebutja el recurs de Juvillà contra la retirada de l’acta de diputat

El tribunal considera que la LOREG estableix la pèrdua automàtica de la condició d’elegible dels condemnats per via penal

L’exdiputat recorrerà al Constitucional per poder arribar a la justícia europea

El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat el recurs contenciós que l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà va presentar contra els acords de la Junta Electoral Central (JEC) que el van deixar sense la seva acta parlamentària. L’alt tribunal considera que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix la inelegibilitat sobrevinguda de manera automàtica per als condemnats penalment.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va inhabilitar durant sis mesos Juvillà per no haver retirat com li havia ordenat la JEC els llaços grocs del despatx de la CUP a la Paeria de Lleida a les eleccions municipals del 2019 mentre era regidor. Condemnat pel TSJC, la JEC el va declarar inelegible de manera sobrevinguda i li va retirar l’acta de diputat a instàncies de Ciutadans, PP i Vox. Juvillà, que llavors era secretari tercer de la Mesa del Parlament, va presentar recurs contenciós contra la decisió de la JEC.

Segons informa ACN, la resolució del Suprem sosté que “ja s’ha declarat reiteradament que l’aplicació del que disposa la LOREG té un efecte automàtic per al condemnat penalment” i li nega indefensió pel fet que la JEC no li acceptés el tràmit d’audiència que li va sol·licitar. De fet, l’exdiputat lleidatà va recórrer la retirada de la seva acta de diputat en considerar que la JEC el va declarar “inelegible en ple exercici sense donar-li tràmit d’audiència i mentre el Suprem encara no havia desestimat les cautelars”, a més de considerar que la decisió de la JEC suposava el “segrest” de la sobirania del Parlament.

Juvillà confirma que presentarà un nou recurs davant del Tribunal Constitucional i considera que el Suprem consolida “la persecució de l’independentisme”. Encara que no confia en les resolucions de la justícia espanyola, la defensa de Juvillà recorda que cal esgotar totes les vies legals a l’Estat per poder elevar el cas a la justícia europea.

Sobre el cas encara estan pendents de resoldre el recurs de cassació penal al Suprem i el recurs al Constitucional contra la via de fet del Parlament retirant-li l’acta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona