Política

política

ERC ofereix un canvi alternatiu al ‘només sí és sí’ per blindar el consentiment

La proposta republicana elimina les al·lusions a “violència” i “intimidació” de la reforma socialista

“No es deduirà que hi ha consentiment per l’absència de resistència física o el silenci de la víctima ni per la seva conducta sexual prèvia”, hi afegeix al redactat en sintonia amb Igualtat

Amplia l’agreujant si l’agressor és “proper a la víctima” i no només un convivent o parent

La reforma de la llei del només sí va ser impulsada pel PSOE tot invocant la urgència del moment per les 800 rebaixes de pena a agressors sexuals i les 70 excarceracions, però després de ser registrada el 6 de febrer i després de ser admesa a tràmit el 7 de març ja compleix un mes aturada al Congrés. Enmig de la crisi oberta entre el PSOE i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, el grup d’ERC (13 diputats) –conjuntament amb el d’EH Bildu (6)– ofereix un canvi alternatiu a través de 21 esmenes registrades que busca blindar el consentiment com a eix de la llei i alhora eliminar les al·lusions a “violència” i “intimidació” que incorpora la reforma socialista beneïda amb el vot a favor del PP, el PDeCAT i el PNB i l’abstenció de Vox. La proposta d’ERC incorpora una frase al punt 1 de l’article 178 –el que precisament defineix el consentiment i que no és modificat per la reforma del PSOE– per completar els angles de la seva definició en sintonia amb Igualtat i amb la no revictimització de la dona agredia: “No es deduirà que hi ha consentiment per l’absència de resistència física o el silenci de la víctima, ni per la seva conducta sexual prèvia”.

La reforma de la llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual –coneguda com a llei del només sí és sí– es troba en període d’esmenes, però Unides Podem hi ha renunciat i ara és la proposta d’ERC i d’EH Bildu la que s’acosta al soci petit de la coalició. La iniciativa del PSOE manté l’agressió com a tipus únic –l’anterior llei distingia abús i violació i és la que va permetre que inicialment l’Audiència de Navarra condemnés els joves de la Manada per abús sexual pel cas dels Sanfermimes del 2016–, i eleva les penes per a les agressions que es cometin amb violència o intimidació o quan la víctima tingui anul·lada la voluntat per qualsevol causa. “S’alien amb el PP i Vox perquè tornin a preguntar-nos si tanquem bé les cames”, va etzibar la diputada d’Unides Podem Lucía Muñoz al PSOE en el ple del debat i votació de l’admissió a tràmit.

El text del PSOE –i de la minisra de Justícia, Pilar Llop– també rescata algunes forquilles de penes de l’anterior Codi Penal per incrementar les mínimes, que és l’origen de les revisions a la baixa des que la llei del només sí és sí va entrar en vigor l’octubre del 2022.

ERC, en canvi, vol que els articles 178 i 179 del Codi Penal es mantinguin tal i com estan per “protegir el consentiment com a centre de la llei” i denuncia la perversió de tornar a incorporar els termes “violència” i “intimidació” perquè amb aquesta proposta el PSOE “desplaça el consentiment com a element definidor entre una relació sexual consentida i una agressió sexual”. Segons el grup parlamentari que lidera Gabriel Rufián, la reforma socialista “suposa negar que la violació ja és per se una forma de violència, i afirmar que hi ha violacions no violentes”. ERC també incorpora una modificació a l’article 180 del Codi Penal per incloure-hi “intimidació” a més del supòsit de “violència extrema” i per incorporar-hi la circumstància agreujant que l’agressor sigui “proper a la víctima” (el Codi Penal actual identifica situacions de “convivència o parentiu” i cita “ascendents o germans”, així que en queden fora altres familiars). D’acord amb l’última Macroenquesta de violència de gènere (2019), el 21,6% dels agressors sexuals era un familiar i el 44,2% de les dones víctimes de violència sexual fora de la parella havien patit l’agressió en una casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia