Política

política

ERC ofereix un canvi alternatiu al “només sí és sí”

La reforma de la llei del “només sí és sí” era impulsada pel PSOE tot invocant la urgència del moment per les 800 rebaixes de pena a agressors sexuals i les 70 excarceracions, però després de ser registrada el 6 de febrer i ser admesa a tràmit el 7 de març, ja compleix un mes aturada al Congrés. Enmig de la crisi oberta entre el PSOE i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, el grup d’ERC (13 diputats) –juntament amb EH Bildu (6)– ofereix un canvi alternatiu a través de 21 esmenes registrades que pretén blindar el consentiment com a eix de la llei i alhora eliminar les al·lusions a violència i intimidació que incorpora la reforma socialista beneïda amb el vot a favor del PP, el PDeCAT i el PNB i l’abstenció de Vox. La proposta d’ERC incorpora una frase al punt 1 de l’article 178 –el que defineix el consentiment i que no és modificat per la reforma del PSOE– per completar els angles de la seva definició en sintonia amb Igualtat i amb la no revictimització de la dona agredida: “No es deduirà que hi ha consentiment per l’absència de resistència física o el silenci de la víctima, ni per la seva conducta sexual prèvia.”

La reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual –coneguda com a llei del “només sí és sí”– es troba en període d’esmenes, però Podem hi ha renunciat i ara és la proposta d’ERC la que s’acosta al soci petit de la coalició. La iniciativa del PSOE manté l’agressió com a tipus únic –la llei anterior distingia abús i violació i és la que va permetre que inicialment l’Audiència de Navarra condemnés els joves de La Manada per abús sexual pel cas dels Sanfermines del 2016–, i eleva les penes per agressions comeses amb violència o intimidació o quan la víctima tingui anul·lada la voluntat per qualsevol causa. “S’alien amb el PP i Vox perquè ens tornin a preguntar si tanquem bé les cames”, va etzibar Lucía Muñoz (Unides Podem) al PSOE en el ple de l’admissió a tràmit.

El text del PSOE –i de la ministra de Justícia, Pilar Llop– també rescata alguns intervals de penes de l’anterior Codi Penal per incrementar les mínimes, que és l’origen de les revisions a la baixa des que la llei del “només sí és sí” va entrar en vigor, l’octubre del 2022. ERC, en canvi, vol que els articles 178 i 179 del Codi Penal es mantinguin tal com estan per “protegir el consentiment com a centre de la llei” i denuncia la perversió de tornar a incorporar els termes violència i intimidació, perquè el text del PSOE “desplaça el consentiment com a element definidor entre una relació sexual consentida i una agressió sexual”.

Segons el grup de Gabriel Rufián, la reforma socialista “suposa negar que la violació ja és per se una forma de violència” i “afirmar que hi ha violacions no violentes”. ERC també incorpora una modificació en l’article 180 del Codi Penal per incloure-hi la “intimidació”, a més del supòsit de “violència extrema”, i hi suma la circumstància agreujant que l’agressor sigui “proper a la víctima” (el Codi Penal actual parla de “convivència o parentiu” i cita “ascendents o germans”, així que en queden fora altres familiars). Segons l’última macroenquesta de violència de gènere (2019), el 21,6% dels agressors sexuals eren familiars, i el 44,2% de les dones víctimes de violència sexual fora de la parella havien patit l’agressió en una casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta