Política

irlanda del nord

Biden insta a posar fi al bloqueig polític a Irlanda del Nord

El president dels EUA defensa a Belfast la vigència dels acords de pau de Divendres Sant

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha ofert aquest dimecres un discurs a la Universitat de Belfast en el qual ha expressat el seu compromís amb l’acord de pau de Divendres Sant i amb l’autogovern nord-irlandès. El polític demòcrata va arribar dimarts al vespre a la capital nord-irlandesa procedent de Washington (EUA) per participar en els actes de commemoració dels 25 anys de la firma dels acords de pau que van posar fi a tres dècades de conflicte.

“La pau no era inevitable i això mai ho podem oblidar”, ha assenyalat el mandatari nord-americà, d’arrels irlandeses, durant el discurs. “Han estat necessaris llargs i durs anys de feina per arribar fins aquí. Dependrà de nosaltres mantenir aquest impuls”, ha dit el president nord-americà, que ha afegit: “La vostra història és la nostra història. I més important encara, el vostre futur és el futur dels Estats Units”.

Biden ha instat els líders polítics nord-irlandesos a restaurar el govern amb una promesa d’inversió d’empreses nord-americanes si la situació política es normalitza. La paràlisi política que viuen les institucions nord-irlandeses des de fa més d’un any ha deslluït la celebració dels 25 anys de la firma dels acords de pau. Sobre la crisi política que travessa Irlanda del Nord, el demòcrata nord-americà ha reivindicat la necessitat d’arribar a un compromís per treure de la paràlisi les institucions.

“Espero que l’Assemblea i l’executiu es restaurin com més aviat millor”, ha dit el president dels EUA, que s’ha mostrat convençut que Irlanda del Nord no tornarà al passat. “Els enemics de la pau no prevaldran”, ha dit Biden, que ha pronosticat un futur brillant per a Irlanda del Nord.

Prèviament a l’acte a la Universitat de Belfast, Biden s’ha trobat amb els líders polítics nord-irlandesos i, abans, ha pres el te amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak. Una reunió marcada per les acusacions “d’antibritànic” formulades contra Biden pels unionistes nord-irlandesa. La Casa Blanca ha hagut de sortir aquest dimecres negar-ho, segons recull l’agència Efe. La visita de Biden continua a la República d’Irlanda, on romandrà fins dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà