Política

llengua

Nicolas Garcia: “Decep no haver tingut suport a l’Estat francès”

Els batlles d’Elna, Portvendres, els Banys i Tarerac, a la Catalunya del Nord, compareixeran, demà, davant el Tribunal Administratiu de Montpeller, denunciats per la prefectura de Perpinyà per haver aprovat reglaments que permeten als regidors fer servir el català durant els plens municipals. Tot i que fins a una quinzena d’ajuntaments de la zona s’havien mostrat disposats a seguir l’exemple d’Elna, iniciador de la mesura l’abril del 2022, després que l’oposició denunciés els edils que havien decidit parlar en català en un ple anterior sense cap cobertura legal prèvia, aquests són els quatre únics casos que, de moment, s’han negat a obeir l’ordre de la prefectura perquè retiressin la nova regla. “Decep que només siguem quatre. Em pensava que, per solidaritat, ho faria algun altre Ajuntament per obrir més judicis”, lamenta a El Punt Avui el batlle d’Elna, Nicolas Garcia. “La resta ho han retirat per por del prefecte”, es queixa. A més, està igualment decebut per l’escàs suport rebut de la resta de l’Estat francès, a diferència del que ha tingut del govern, partits polítics, mitjans i entitats del sud de la frontera. “S’ha sabut bé a França i ningú no ha dit res. Només he rebut un missatge d’un alcalde cors”, constata el batlle.

Precisament a Còrsega hi ha l’únic precedent similar d’un Ajuntament que va ser condemnat pel tribunal administratiu per voler fer servir la llengua pròpia en els plens. Garcia creu que el seu cas, però, és diferent, perquè en el reglament d’Elna –aprovat pels 23 edils del govern d’esquerres, dels 29 que conformen el consistori, “sense haver tingut cap debat intern” i a proposta del tinent d’alcalde i històric activista Pere Manzanares– ja es va afegir que el regidor que hagi parlat en català ha de traduir tot seguit al francès la intervenció, a fi que ho entenguin tots i es pugui incorporar a l’acta. “Potser això serà el que ens farà guanyar”, creu Garcia.

I és que l’acusació manté com a principal argument que la nova normativa municipal contravé l’article 2 de la Constitució de l’Estat francès i un tractat del 1539 –quan el Rosselló ni tan sols en formava part– que assenyalen que el francès és la llengua de la República. “L’article 2 no diu pas que no puguem parlar una llengua regional, i de fet l’article 75 diu que aquestes són patrimoni que s’ha de conrear”, remarca Garcia, que amb la seva acció vol conscienciar, precisament, de la necessitat de protegir el català per assegurar-ne la pervivència, en un indret on avui amb prou feines es fa servir al carrer. “Som pocs regidors que el parlem, i si no el practiquem en l’espai públic, i què hi ha més important que un ple, malament”, indica. “Volem salvar el nostre patrimoni cultural. El català era dels nostres pares i ha de ser dels nostres nets. Una llengua s’ha de parlar!”, exclama. La seva, doncs, vol ser una acció reivindicativa políticament, però també pedagògica per donar visibilitat al català entre la ciutadania que segueix els plens. “Ja només queda la decisió política d’un jutge per evitar-ho”, rubrica.

El batlle, en tot cas, no es vol ni comparar als polítics perseguits i condemnats pel procés sobiranista al sud, amb qui manté, per cert, una gran relació. “No vull passar per un màrtir, perquè no m’arrisco en res personal, de moment, ni a presó, ni a multa, ni a inhabilitació; com a molt ens obligaran a treure-ho”, constata. Això sí, confia que guanyarà el cas, però, si no, ja avança que recorrerà al tribunal d’apel·lació, i mentrestant el reglament es continuarà aplicant. En darrera instància, a més, ell i els seus companys recorrerien al Tribunal Europeu dels Drets Humans, en aquest cas com a individus a qui no deixen parlar la seva llengua.

El paper clau del procés

Nicolas Garcia, de militància comunista, fill i net d’exiliats, és alcalde d’Elna des del 2020, si bé ja ho havia estat del 2001 al 2014, quan mai tanmateix va remoure la qüestió de la llengua. “Llavors, no hi havia la sensibilitat que hi ha ara”, reconeix. I és que el procés polític al sud i el seu moment més àlgid, el 2017, van fer créixer molt l’interès al nord i, de retruc, hi va provocar una major conscienciació. “Potser sense el procés sobiranista avui no hi hauria tan interès aquí per la llengua”, subratlla. Un canvi de mirada que ha notat tant a Elna com en el conjunt de la regió dels Pirineus Orientals, de què és vicepresident primer des del 2015. “Ara hi ha més diners per a l’ensenyament, més suport a associacions com ara Òmnium i més atenció a l’aplicació de la Carta Europeu de les Llengües Regionals”, clou.Precisament, entitats com ara el Col·lectiu 2 d’Abril, el Casal de Perpinyà, Òmnium Cultural i l’Aplec han convocat per aquest vespre una concentració de suport davant la prefectura de Perpinyà, en què també serà Garcia, i una altra, demà a Montpeller, coincidint amb el judici, a què també anirà una delegació de la Casa de la Generalitat a Perpinyà i de representants polítics del sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona