Política

estat francès

El Constitucional francès aprova retardar l’edat de jubilació als 64 anys

La decisió del Consell Constitucional ha arribat després d’una tibant jornada d’espera, amb unes 230 marxes de protesta

El Consell Constitucional francès ha validat aquest divendres el retard de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys, la principal mesura de la reforma de les pensions aprovada pel govern francès.

A més, l’organisme ha rebutjat la sol·licitud que la reforma de les pensions sigui sotmesa a un referèndum, segons ha anunciat en un comunicat.

En canvi, el Consell Constitucional ha invalidat sis articles de la llei, especialment dos relatius al foment de la contractació de treballadors majors de 55 anys en les grans empreses.

La decisió suposa un “precedent perillós”, perquè el govern podria continuar utilitzant la figura legal d’un pressupost rectificatiu per a “fer aprovar reformes importants”, ha afirmat la presidenta del grup parlamentari de la França Insubmisa, Mathilde Panot.

En una compareixença amb els altres líders dels partits que integren la coalició esquerrana Nupes (socialista, ecologista, comunista), Panot ha advertit que continuaran les protestes contra la reforma i ha llançat una nova crida al president Emmanuel Macron perquè retiri la reforma.

“No serà el Consell Constitucional el que faci canviar d’opinió al poble francès”, va reiterar.

Per la seva banda, la primera ministra, Élisabeth Born, ha assenyalat que, en la seva decisió, el Consell Constitucional considera que “tant en el fons com en el procediment”, la reforma està d’acord amb la Constitució. “El text arriba al final del seu procés democràtic. Aquesta nit no hi ha ni vencedors ni vençuts”, ha afegit Born en Twitter.

La decisió del Consell Constitucional ha arribat després d’una tibant jornada d’espera, amb unes 230 marxes de protesta convocades pels sindicats en tot el país, entre elles una concentració en la plaça de l’Ajuntament de París.

La mateixa seu del Consell Constitucional estava blindada des d’ahir, amb barreres i policies antidisturbis, i la prohibició d’organitzar concentracions en els seus voltants.

Els sindicats volen “una gran manifestació” l’1 de Maig

Els sindicats han convocat una “gran mobilització popular” per a l’1 de maig, que ha de ser un moment “històric” per a frenar la reforma, ha anunciat la secretària general de la Confederació General del Treball (CGT), Sophie Binet, durant una concentració de protesta a París.

Binet ha dit que els sindicats demanen Macron que “torni al sentit comú” i retorni la llei a l’Assemblea Nacional perquè els diputats la puguin debatre i votar”, ja que es va aprovar sense un vot en aquesta cambra (el govern va accionar un article constitucional que li ho permetia).

La sindicalista ha advertit que, si la reforma es promulga, “cap organització sindical anirà a reunir-se amb el president per a tractar una altra cosa que no sigui aquesta reforma”, i ha acusat Macron de “governar el país contra el seu poble”.

Els vuit principals sindicats del país es reuniran dilluns que ve per a estudiar noves mesures de protesta, després de dotze jornades de vagues i mobilitzacions a escala nacional des del mes de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia