Política

societat

Elna recorrerà a Europa si es confirma el revés judicial a l’ús del català en els plens

Els alcaldes de quatre municipis de la Catalunya del Nord –Elna, els Banys, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de la Surera– van seure ahir al banc dels acusats per defensar que es pugui parlar en català en els plens municipals. La iniciativa d’aquest canvi de reglament va partir de l’Ajuntament d’Elna ara fa un any i el precepte dels Pirineus Orientals s’hi va pronunciar en contra. Després s’hi van afegir altres ajuntaments i ahir la ponent pública del Tribunal Administratiu de Montpeller va donar la raó al prefecte i es va mostrar contrària al canvi reglamentari argumentant que el fet que primer es parli en català en els plens i després es faci la traducció al francès “deixa en una pitjor posició la llengua de la República” i això és inconstitucional.

Tot i que la sentència no es farà pública fins al dia 9 de maig, l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, ja va avançar que, si el tribunal fa cas a la ponent pública i no els dona la raó, portaran el cas davant de la justícia europea. “Hem obert una porta, ja hem guanyat”, va afirmar Garcia en sortir del judici i, tal com havia fet fa un any, va lamentar el comportament de l’Estat francès, que “té por que quatre ajuntaments dels Pirineus Orientals, que és molt lluny de París i molt a prop de Barcelona, parlin català”.

Suport independentista

Com a mostra de suport als alcaldes, es va convocar una concentració a les portes del jutjat, a la qual van assistir diversos representants de partits independentistes, entre els quals hi havia la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs; el president d’ERC, Oriol Junqueras; la diputada de la CUP Dolors Sabater, i alcaldes i membres de diverses entitats com ara el Col·lectiu 2 d’Abril, Òmnium i l’ANC.

Òmnium Cultural va comunicar la seva intenció d’engegar una campanya de recollida de fons per pagar les despeses del procés judicial dels quatre ajuntaments.

El govern català també va donar suport als alcaldes. La portaveu Patrícia Plaja va explicar que la Generalitat ha traslladat el seu malestar a les autoritats franceses arran de la prohibició de l’ús de la llengua catalana en els plens dels ajuntaments de la Catalunya del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona