Política

catalangate

La jutgessa sol·licita la desclassificació de l’espionatge secret amb Pegasus

La magistrada que investiga l’espionatge de l’Estat als mòbils dels diputats d’ERC Joan Maria Jové i Diana Riba ho considera “imprescindible” abans de cridar a declarar a la directora del CNI

La jutgessa que investiga l’espionatge del CNI als mòbils del diputat Joan Maria Jové i de l’eurodiputada Diana Riba d’ERC ha sol·licitat al govern espanyol la desclassificació de la informació secreta sobre el cas. La magistrada considera “imprescindible” la desclassificació de la informació secreta sobre el cas Pegasus d’espionatge polític realitzat pels serveis d’intel·ligència espanyols del CNI abans de cridar a declarar a la directora de l’organisme, Esperanza Casteleiro. En la interlocutòria la magistrada acorda “remetre suplicatori al Consell de Ministres, a través del ministre de la Presidència, a fi i efecte que es procedeixi a la desclassificació dels assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes, declarats secrets o reservats, i que poguessin veure’s afectats per la propera declaració de la directora del CNI en relació als fets que són objecte de la present querella” –la querella presentada pel president del grup parlamentari i l’eurodiputada d’ERC per les actuacions d’espionatge de que van ser víctimes.

La magistrada ja va anunciar el 4 d’abril en una providència que demanaria la desclassificació de la informació reservada abans de citar a declarar Casteleiro.

L’advocat dels republicans, Andreu Van den Eynde, va prevenir a la magistrada de la possibilitat que la directora del CNI excusés la seva negativa a declarar per raó del secret oficial com ja va fer davant del Comitè Pegasus del Parlament Europeu. ERC dona per fet que el govern espanyol atendrà a la petició de desclassificació de la informació secreta perquè així s’hi ha compromès en diverses ocasions si es donava el cas d’una petició judicial. ERC recorda que el mateix ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s’hi va comprometre amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una trobada a Palau el 24 d’abril de l’any passat.

Cal recordar que l’actual directora del CNI va assumir el càrrec al maig de l’any passat després que el govern espanyol destituís la seva antecessora, Paz Esteban, en conèixer-se que els serveis secrets espanyols havien espiat amb el programa Pegasus al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. De fet, aquesta informació es coneixia després que s’hagués sabut que diversos líders independentistes catalans, entre els quals l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, havien estat espiats sistemàticament per organismes de l’Estat espanyol en el que s’ha conegut com el Catalangate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA