Política

Junqueras crida a reunir el vot a l’àrea metropolitana com a alternativa al PSC

Demana “no llençar el vot” i alerta d’una “pulsió socioconvergent” que els pot dur a “pactar-ho tot”

Junts treu pit per haver obligat el govern a negociar la seva proposició de llei contra la sequera, a què també s’ha obert el PSC

A menys d’un mes ja de les eleccions municipals del 28-M, la campanya rutlla a tota màquina. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida avui ls independentistes a “no llençar el vot” a l’àrea metropolitana de Barcelona i concentrar-lo en el seu partit perquè és l’únic que pot posar fi als governs socialistes en la majoria de les ciutats, molts dels quals s’allarguen ja més de quatre dècades i avui actuen com a veritables “règims”. “Res no seria tan bo per ciutats com l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià o tantes altres que tinguessin l’oportunitat de tenir per primer cop en dècades un govern diferent”, ha apuntat en una entrevista a Efe. De fet, el president d’ERC ha advertit del perill d’una “pulsió sociovergent”, una “temptació de la qual difícilment se saben lliurar”, ha subratllat, que creu que els durà a “pactar-ho tot a tot arreu” després de les eleccions.

En aquest sentit, Junqueras també ha retret a l’alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, que no hagi descartat ser investit alcalde amb els vots del PP si cal. “Si no volen un alcalde votat pel PP, és millor que votin ERC”, ha instat Junqueras els barcelonins, a qui ha fet veure que en cas contrari alguns se’n “penedirien”.

Per cert, l’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha promès aquest matí que si guanya crearà una regidora dels drets i el benestar dels animals, que derivi en aplicació de “polítiques concretes”, com ara una política preus més assequibles en serveis com les esterilitzacions i la col·locació de xips. Maragall ha retret al govern municipal actual que no hagi fet res en aquesta matèria.

Entretant, des de Badalona, on ha anat a fer també un acte de campanya, el líder socialista Salvador Illa ha evitat contestar directament Junqueras, i ha llençat també un missatge de suport a l’alcaldable de Barcelona, Jaume Collboni. “Hi ha hagut dotze anys que no han estat bons amb Trias i Colau, i tots dos ja van perdre eleccions”, ha considerat Illa, que creu que els socialistes són “els únics” que poden obrir una nova etapa. El del PSC també ha tret pit per l’aprovació de la “primera llei estatal de l’habitatge de tota la democràcia”, que també lluitarà per exemple contra les ocupacions il·legals. “Ningú ha fet tant com el govern d’Espanya per l’habitatge, tot i que això és competència de la Generalitat”, ha etzibat. Precisament, en clau nacional, Illa ha dit que treballaran per assolir un acord la setmana vinent pel que fa a la proposició de llei contra la sequera que ha presentat Junts, i ha exigit al govern que “agafi les regnes” i assumeixi les seves responsabilitats. A més, ha tornat a reclamar als partits independentistes que posin fi a l’interinatge a la presidència del Parlament. “No és acceptable que a dia d’avui no estigui resolt”, ha etzibat.

Precisament l’encara presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha participat aquest matí en un acte de precampanya a Cervera amb els candidats locals a la vegueria de Lleida, on s’ha congratulat que el seu partit hagi “obligat” el govern a seure amb ells per parlar d’un pla de xoc amb mesures per combatre la sequera que han recollit en una proposició de llei que es debatrà la setmana vinent al Parlament, i que s’ha fet “escoltant el sector”. En aquest sentit, el secretari general, Jordi Turull, ha qüestionat que el govern primer tirés endavant el decret contra la sequera i després reunís la taula de partits i entitats.

En un doble acte simultani des d’Alcarràs i Cornellà, amb què ha volgut reivindicar els punts en comú a vegades oblidats dels municipis “que no són grans capitals”, la CUP s’ha volgut presentar aquest matí com l’alternativa a un model de país que “condemna a la desatenció de la perifèria tot allò que no sigui un gran aparador pel turisme”. En aquest sentit, la diputada al Congrés, Mireia Vehí, ha lamentat el tancament del reg al Canal d’Urgell, fet que condemna la producció de la pagesia local “mentre no s’atreveixen a tancar l’aixeta del turisme, els camps de golf o les piscines”, ha denunciat. La diputada al Parlament Laia Estrada ha lamentat que la llei de l’habitatge que ha aprovat aquesta setmana el Congrés “no avança” cap a garantir-lo com un dret, ja que no regula els preus del lloguer ni atura els desnonaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona