Política

pròxim orient

Mor el pres palestí Khader Adnan després de 86 dies en vaga de fam

La defunció del conegut presoner ha generat un repunt de la tensió a la zona

Israel ha bombardejat Gaza amb tancs en resposta al llançament de diversos projectils des de la franja

La mort aquest dimarts a la matinada del conegut pres palestí Khader Adnan, després de 86 dies de vaga de fam en una presó israeliana, ha generat un repunt de la violència a la zona. Immediatament després de fer-se pública la notícia de la mort d’aquest dirigent del grup Gihad Islàmic i símbol de lluita per molts palestins, s’ha declarat una vaga general a Cisjordània i a la franja de Gaza, des d’on s’han disparat almenys vint coets cap a Israel causant un ferit. Per la seva banda, tancs de l’exèrcit israelià han bombardejat diversos punts de la franja i han instat els residents de les localitats pròximes a la frontera a “romandre en àrees protegides”.

Adnan va ser detingut el 5 de febrer passat a la localitat d’Arraba (Jenin, Cisjordània), on residia. El mateix dia del seu arrest va anunciar l’inici d’una vaga de fam per protestar per la seva detenció “arbitrària” per part del règim israelià. Des d’aleshores, la seva salut s’havia anat deteriorant fins a generar una gran preocupació entre les autoritats palestines que s’havien sumat a la petició de ser traslladat a un hospital i alliberat. A mitjans del mes passat, un tribunal militar israelià va rebutjar alliberar-lo sota fiança, tot i la gravetat del seu estat de salut.

Aquest dimarts, el Servei de Presons d’Israel ha informat que Adnan havia estat trobat inconscient a la seva cel·la i traslladat a l’hospital, on han certificat la seva defunció. La mateixa font ha dit també que el conegut pres palestí s’havia negat a sotmetre’s a exàmens mèdics i a rebre tractament.

Khader Adnan, de 45 anys, havia estat acusat de participar en activitats terroristes i havia de ser jutjat aquest mes. Natural de Jenin, a la Cisjordània ocupada, Adnan havia estat detingut en dotze anteriors ocasions i s’havia convertit en un símbol de lluita per a la resta de presos palestins mitjançant les cinc vagues de fam que havia mantingut al llarg dels vuit anys de la seva vida que havia passat en presons israelianes. Adnan és el primer presoner palestí que mor d’ençà que van començar a exercir llargues vagues de fam fa deu anys en protesta per les seves detencions. La mort d’Adnan agreuja encara més l’onada de violència que es viu a la zona des de l’arribada al poder del govern ultradretà encapçalat per Benjamin Netanyahu, a principi d’any. Poc després d’haver-se anunciat la mort d’Adnan, s’han disparat almenys diversos coets des de la franja de Gaza cap a Israel i s’ha convocat una vaga de general a Cisjordània i a la franja de Gaza. El Gihad Islàmic –el qual al qual militava– ha advertit que Israel “pagarà el preu” de la mort d’Adnan, en un comunicat recollit per l’agència Efe. Per la seva banda, el moviment islamista Hamas, que governa de facto a Gaza, ha qualificat la mort del pres palestí “d’assassinat premeditat” i “a sang freda” per part d’Israel, en negar-se a alliberar-se després del deteriorament de la seva salut per la vaga de fam. Des de Cisjordània, informa Efe, el Ministeri d’Afers Estrangers palestí ha exigit una “investigació internacional” sobre la mort d’Adnan i ha avançat que presentarà l’expedient del cas davant el Tribunal Penal Internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona