Política

Vilanova i la Geltrú

Garraf

Duel d’esquerres a Vilanova

El PSC vol recuperar l’alcaldia després de quatre anys en l’oposició tot i ser la força més votada

ERC té el repte de superar els resultats de fa quatre anys per no dependre del pacte

Després que fa quatre anys el context polític general els deixés en l’oposició, els socialistes emprenen una campanya electoral que és el colofó de les accions i propostes que han centrat la seva acció en l’oposició des del 2019. Amb 428 propostes, el PSC presenta un programa electoral pensat per recuperar l’alcaldia de Vilanova amb accions que prioritzen “el fre a la degradació de l’espai públic”, tal com explica el candidat Juan Luis Ruiz, juntament amb un reforç urgent del sistema de recollida d’escombraries mentre es prepara un nou concurs adequat a les necessitat reals de la ciutat. El PSC proposa contenidors intel·ligents i la recuperació de la ronda Ibèrica, a més de revertir algunes actuacions de pacificació del centre. Ruiz vol crear un pla de mobilitat urbana sostenible, i planteja la redacció d’un nou pla d’ordenació urbanística per definir els sòls per a equipaments i activitats, i el futur de la platja Llarga o de l’Ortoll. El PSC recupera la figura de l’exalcalde Sixte Moral, que tanca la llista, i es proposa com a cara visible d’un nou consell assessor que ha d’aglutinar els sectors econòmics i la universitat per definir la ciutat del futur. I, finalment, aposten per una ciutat inclusiva amb accions culturals i esportives als barris per garantir aquesta mirada oberta a tothom. Juan Luis Ruiz opta per una campanya de proximitat, amb molta presència als barris, tal com han fet al llarg dels últims quatre anys, a més d’un acte central de campanya i alguns actes més petits als barris.

Des d’ERC, Olga Arnau, que repeteix al capdavant de la candidatura republicana a Vilanova i la Geltrú, proposa una línia de transformació de la ciutat amb accions per avançar cap a una ciutat més sostenible, més competitiva, amb més equipaments i més qualitat de vida. Arnau proposa una línia continuista respecte a la feina feta aquests quatre anys, amb la pacificació del centre i la municipalització dels centres cívics. Ara ERC opta per projectes de seguretat en l’educació i un pla de xoc per avançar en la promoció de la ciutat com a línia d’inversió de futur. L’objectiu, segons Arnau, és incentivar aquelles iniciatives que puguin generar llocs de treball i definir nous sòls industrials i d’activitat per a la ciutat.

La candidata republicana creu que la millor campanya es fa des de l’acció diària. Per això, el partit republicà a Vilanova farà un acte central que podria celebrar-se, fins i tot, abans de l’inici de la campanya electoral i, durant la campanya, optaran per fer accions modestes, fugint de les estridències.

Al capdavant de Junts s’estrena Jaume Carnicer, nomenat cap de llista in extremis després que Gerard Figueras hagués d’abandonar aquest lloc per motius laborals. Carnicer ha optat per una campanya més digital que tradicional, tot i que en la recta final assegura que hi haurà més presencialitat. El programa electoral de Junts es basa en cinc propostes prioritàries que fan referència a l’espai públic, la mobilitat, la seguretat, la comunicació i la informació al ciutadà i l’habitatge. Carnicer creu que és fonamental reconduir la neteja viària i l’enllumenat; proposa la creació de noves línies de bus i l’increment de les freqüències, i vol garantir la gratuïtat universal del servei de bus per als residents a Vilanova. Carnicer creu que també fa falta incrementar i millorar els aparcaments dissuasius i proposa campanyes de civisme per millorar la convivència, a més d’un increment de 25 agents en la plantilla de la policia local. Des de Junts opinen que s’ha de millorar la comunicació amb el ciutadà i proposen la creació de noves línies d’ajuts per a habitatges assequibles de lloguer per a joves.

Des de la CUP proposen un programa electoral basat en la democràcia directa i la participació veïnal, l’economia al servei de les persones, el compromís amb la terra i la cultura com a eix de transformació social. Els cupaires volen promoure un pla de xoc de l’habitatge, proposen una prestació pública i directa dels serveis socials bàsics, i aposten per una comunitat integradora, justa, cohesionada i amb perspectiva LGTBI; volen impulsar el Consell de la Ciutadania i promoure consultes vinculants, protegir i dignificar els espais naturals, i fan una aposta pel decreixement urbanístic per aconseguir una ciutat sostenible i coherent.

A Ciutadans, Erica Quintero torna a encapçalar la llista i proposa una auditoria externa i una nova licitació de la recollida d’escombraries, així com una licitació de l’enllumenat públic. També proposa un impuls a l’habitatge social, una millora del transport públic i els aparcaments dissuasius, i vol promoure una campanya d’impuls de la marca Vilanova per fer la ciutat atractiva al sector econòmic i perquè Vilanova faci de capital.

I, finalment, des de Som VNG, Joan Manel Rodríguez ha apostat per una campanya molt intensa a les xarxes socials, amb vídeos diaris de propostes per donar a conèixer un programa electoral auster amb l’habitatge, el transport, la recollida d’escombraries i la transició energètica com a eixos prioritaris.

El govern i l’alternativa.
ERC es presenta com el govern de futur i el PSC, com la veritable alternativa. Però, amb 12 llistes, tot fa pensar que no hi haurà majories clares i farà falta un pacte per garantir la governabilitat de la ciutat. La qüestió és qui tindrà el suport per assumir l’alcaldia.
Juan Luis Ruiz
PSC.
Economista i enginyer tècnic. Màster en gestió i direcció d’empresa i en direcció pública. Diputat al Parlament i primer secretari del PSC de l’Alt Penedès-Garraf.
Olga Arnau
ERC.
Assessora fiscal i mercantil, ha estat alcaldessa de Vilanova i presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya els últims quatre anys per ERC.
J. Manel Ametllé
CUP.
Graduat en ciències polítiques i de l’administració, prové de moviments socials de Vilanova. Ha passat pel ball de diables i la coordinadora d’entitats.
Erica Quintero
Cs.
Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, té el seu despatx i treballa com a penalista en el torn d’ofici, defensant persones sense recursos.
Juanma Rodríguez
Som VNG.
Llicenciat en història per la UB, ha estat secretari general de la Joventut Comunista de Catalunya, i s’ha implicat en la recuperació de la memòria històrica.
Jaume Carnicer
JuntsxCat.
Pescador, patró de la Confraria de Pescadors de Vilanova, s’ha format com a radiotelefonista naval, i en supervivència i prevenció de riscos al mar.

LES CLAUS

La recollida de brossa.
L’intent fallit de la implantació de la recollida d’escombraries porta a porta ha estat una de les accions que ha marcat el govern del pacte entre ERC, Junts i la CUP. Els socialistes surten a la campanya amb una proposta directa sobre aquest tema amb la voluntat de dibuixar-se com la veritable alternativa de govern.
La mobilitat.
El projecte de pacificació, que ERC reconeix que ha arribat en un mal moment, després de dos anys marcats per la covid, no ha estat digerit per part de la ciutadania. Alguns canvis encara no s’han acabat d’assimilar ni entendre.
Marc Segarra
Transformem Vilanova.
Iolanda Sánchez
Vilanova en Comú.
Rafael González
PCPC.
Carlos Remacha
PP.
Andrés Cortés
Vox.
Marta Romagosa
Convergents x Vilanova.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA