Política

habitatge

Més pisos de lloguer social a cop d’expropiació

Per ampliar el parc públic d’habitatge, el govern expropiarà l’any que ve fins a 189 immobles de grans tenidors –el pressupost inicial arriba per a un màxim de 70– si els seus propietaris no accepten destinar-los a lloguer social. L’executiu va activar ahir l’eina que permetrà que entri en funcionament aquest nou mecanisme. Els pisos que ampliaran l’oferta de lloguer assequible formen part del registre d’habitatges buits –que té gairebé 32.000 pisos inscrits–, fa més de dos anys que estan desocupats i estan situats en localitats on hi ha una falta d’habitatge públic i, alhora, persones vulnerables que necessiten un sostre.

Com va explicar ahir el conseller de Territori, Juli Fernàndez, després de la reunió del consell executiu, la llei 1/2022 que va ser aprovada al Parlament amb els vots de tots els partits –excepte la negativa de Vox i l’abstenció del PP i Ciutadans– ja permetia que la Generalitat i els ens locals poguessin fer expropiacions per incompliment de la funció social del dret de propietat. Aquest incompliment es produeix quan un habitatge està desocupat de manera “permanent i injustificada” durant més de dos anys, però aquesta eina “mai fins ara s’havia activat”. Ara se’n farà ús, va destacar Fernàndez, desmarcant-se de mesures com les anunciades pel govern espanyol d’avalar fins a un 20% de les hipoteques dels joves, per ajudar a ampliar l’oferta d’habitatge social de manera “suficient i permanent”. El conseller defensa que és l’única manera d’oferir solucions “estructurals” al problema de l’habitatge i insta totes les administracions que destinen recursos a l’habitatge que vagin en aquesta direcció.

En una primera fase, el Departament de Territori es planteja iniciar el procés per expropiar 189 immobles buits en catorze municipis on la demanda d’habitatge d’emergència és elevada i s’ha cronificat. Per a aquesta primera fase, el govern disposa d’un pressupost de 5 milions d’euros, cosa que permetria l’adquisició potencial d’entre 50 i 70 habitatges, segons el preu d’expropiació. A principis del 2024, ja es podrien obtenir els primers immobles, que quedarien en mans de l’Incasòl.

L’eina fins ara inèdita s’activarà en primer lloc als municipis de Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú. Aquestes poblacions s’han triat perquè hi ha una falta palpable d’habitatge públic i un gran nombre de famílies vulnerables i van signar un conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per inspeccionar el seu parc de pisos buits.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2287056-el-govern-expropiara-fins-a-189-pisos-si-no-es-destinen-a-lloguer-social.html

2287056



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona