Política

Esprint fins al 28-M

La majoria dels partits enceten a Barcelona la campanya de les municipals, a la qual es consagraran els pròxims 15 dies els seus principals líders

L’independentisme repartirà els actes arreu i la resta els centrarà a l’àrea metropolitana

Està previst que Artur Mas participi en algun acte del PDeCAT

La cursa per les municipals, ara sí, s’ha desencadenat. El tret de sortida oficial la mitjanit passada ha obert un esprint en forma de campanya electoral que s’allargarà fins al 28-M, com a mínim als 837 municipis catalans on es presenta més d’una candidatura. Als 111 restants, on hi ha una única llista, la campanya i els comicis seran un mer tràmit perquè ja es coneix el nom de qui serà l’alcalde i el seu equip.

És tot just per això que ERC, que és qui es presenta a més municipis –802, rere el paraigua Acord Municipal– parteix ja amb 53 alcaldies, totes en ajuntaments petits. Amb el lema genèric de Futur Republicà, que cada llista ha adaptat com ha volgut, la campanya es va obrir ahir i es tancarà a Barcelona, amb l’acte central previst a Santa Coloma de Gramenet, si bé es repartirà molt arreu del país. Hi haurà una gran presència del líder del partit, Oriol Junqueras, i també molt destacada del president Pere Aragonès i la majoria dels seus consellers.

Junts ha tancat 728 candidatures, amb el paraigua Compromís Municipal, i té ja 31 alcaldies assegurades, xifres que valora molt positivament tenint en compte que debuta després del trencament amb el PDeCAT, que manté la marca, això sí, en bona part dels municipis. De fet, fins i tot la junta electoral de Barcelona, en una decisió salomònica, ha fixat que comparteixin al 50% els drets electorals. El grup, que es presenta rere l’eslògan Gent de debò, repartirà joc arreu del país en campanya –ahir mateix va encetar a Pinós, al centre geogràfic de Catalunya, un cicle de rodes de premsa matinals–, si bé l’inici i final seran també a la capital, amb Carles Puigdemont i Laura Borràs com a pesos pesants.

El PSC, que adopta el lema genèric En marxa i té com a afegitó Candidatura de Progrés, presenta més de 600 llistes –una norantena més que al 2019– i té cinc alcaldies confirmades, xifres que proven el repunt en les seves aspiracions. En la campanya s’implicarà plenament el primer secretari, Salvador Illa, que liderarà actes al matí i a la tarda gairebé cada dia. Serà el partit unionista amb més presència arreu del país, però sobretot es concentrarà al cap i casal, on agafa el lema De nou Barcelona. Fins a deu ministres desembarcaran a la ciutat, i Pedro Sánchez, que també anirà aquell dia a Lleida i Tarragona, participarà en l’acte de tancament el dia 26, en el qual també hi serà l’expresident Zapatero. A més, s’han mobilitzat diversos exalcaldes del partit. Dilluns faran també un acte amb tots els alcaldables metropolitans.

Amb el lema Sumar per transformar i rere el paraigua de Confluència, En Comú Podem recupera l’aliança trencada el 2019 i presenta de manera unitària 159 candidatures, a més de 14 amb altres fórmules, en municipis més petits. No cal dir que la joia de la corona és Barcelona, on Ada Colau aspira a un tercer mandat. Amb l’excepció d’un gran acte metropolità diumenge 14 al Prat, un altre dels feus històrics, és a la capital on es faran els principals actes de campanya, en què tindrà un paper rellevant la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz.

La CUP, que s’ha quedat amb 167 llistes, 23 menys que fa quatre anys, es presenta amb el lema genèric Gent que lluiti és el que cal, i rere el paraigua Alternativa Municipalista (Amunt). És de les poques forces que va sortir ahir del guió per celebrar a Tarragona, on és al govern, un inici de campanya no exempt de polèmica, ja que el PSC va denunciar el mapping anunciat a la façana de l’ajuntament. Els cupaires lamenten que els censurin als plans de cobertura de TV3 i Catalunya Ràdio, i han reclamat a la JEC per ser al debat de Barcelona. L’acte central serà simultani a la capital catalana i a Palma, i tancaran campanya al seu gran feu, Berga, amb els diputats com a principal reclam.

El PDeCAT, sota el paraigua Ara Pacte Local, presenta 181 llistes amb el lema Des dels ajuntaments, construïm Catalunya. Ahir va muntar a Girona l’inici d’una campanya que serà sobretot a base d’actes de petit format, amb candidats i propostes en clau local, tot i que els esquitxaran amb els grans actius que conserven, com els diputats a Madrid i, sobretot, l’expresident Artur Mas, que també és previst que participi en algun.

El PP, amb 227 candidatures, lidera el nodrit grup de partits de la dreta espanyolista, amb un rol habitualment residual a les municipals, en què també hi ha Vox (133), Cs (93) i Valents (71). Tots van donar ahir el tret de sortida a la campanya a Barcelona, on centraran la majoria d’esforços junt amb les grans ciutats i municipis de costa. Els populars rebran en l’acte central el 18 el de maig líder estatal, Alberto Núñez Feijóo. Cs mira de sobreviure a partir d’un cartell que apunta la nuesa de la candidata barcelonina, Anna Grau, amb el lema Allibera’t.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona