Política

Junts denuncia a ERC a la JEC per l’ús electoralista del govern

Enumera nou accions de diversos departaments que al seu parer no garanteixen “la neutralitat electoral” i demana que s’obri un expedient sancionador

Junts per Catalunya ha traslladat a la Junta Electoral Central (JEC) una denuncia pel que considera un “ús electoralista i partidista del govern de la Generalitat que està fent Esquerra Republicana (ERC) en període electoral”. La formació independentista ha portat diverses actuacions governamentals a perquè les analitzi i valori si “s’adeqüen a la necessària neutralitat institucional”.

Segons informa en un comunicat, es tracta principalment de campanyes d’assoliments de la tasca de govern, que tenen “un contingut clarament electoralista i que no té res a veure amb la salvaguard a de l’interès públic i el correcte funcionament dels serveis públics”. El recurs, afirmen, no paralitza l’acció de govern, sinó que impugna la propaganda, que està prohibida en campanya electoral (Art. 50 Llei orgànica del règim electoral LOREG).

Entre les accions que denuncien a les juntes electorals de la zona de Barcelona hi ha l’acte de lliurament de diplomes de la 22a edició del Curs de formació bàsica per a Bomberes i Bombers Voluntaris que va protagonitzar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena el 11 de maig, i que mitjançant una nota del govern anunciava el “llançament d’una nova convocatòria de 300 places i, amb una data encara per determinar, una promoció interna per a caporals de bombers voluntaris. En total, per tant, el cos sumarà 600 noves places de bombers voluntaris arrel d’aquestes dues convocatòries.” Junts considera que era un acte finançat amb fons públics, que no salvaguarda ni l’interès públic ni és imprescindible pel bon funcionament dels serveis públics i que si era imprescindible lliurar els diplomes “es pot realitzar amb una entrega totalment administrativa i fer l’acte d’homenatge després de les eleccions”.

Altres actes que ha denunciat i que Junts considera que té “un fort contingut electoral i que no hi ha res que no es pogués fer després de les municipals” és el que va fer el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el 2 de maig, presentant cinc mesures per liderar un canvi de paradigma en la lluita contra l’assetjament escolar. També n’aporta un altre, del 5 de maig, quan el president Pere Aragonès va presentar el mitjans adquirits de la campanya forestal que considera una “campanya d’assoliments amb un clar contingut electoralista”, als que li sumen les jornades organitzades per la conselleria d’Acció Exterior i Unió Europea i intervenció de la consellera, Meritxell Serret, anunciant la creació d’un cos d’Acció Exterior i unió Europea el 5 de maig amb un discurs que qualifiquen de “totalment electoralista”; i un altre de la conselleria d’Acció Climàtica en una jornada a Vic el mateix dia, en la que va acabar “explicant unes mesures [69 mesures que contempla el Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya 20221-2030 ] que es faran en un futur, amb un objectiu absolutament electoralista”, diuen des de Junts. A aquestes s’hi sumen quatre denuncien més que afecten els departaments d’Empresa i Treball, Territori i Presidència

La formació recorda que període electoral, que va des del 3 d’abril, quan es va fer convocatòria de les eleccions fins al 28 de maig, el govern només pot fer comunicacions públiques per la salvaguarda de l’interès públic i el correcte desenvolupament dels serveis públics, asseguren Des de Junts defensen que durant la campanya “hi hagi joc net i es garanteixi la neutralitat institucional” i reclamen que s’obri un expedient sancionador a cadascun dels Gabinets dels Departaments esmentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona