Política

Estrasburg admet la demanda de Junqueras per no deixar-lo exercir de diputat

Dóna fins l’1 de setembre a l’Estat espanyol perquè es pronunciï per la vulneració del dreta la llibertat d’expressió i a les eleccions lliures en no deixar-lo assistir al ple del Parlament quan estava a presó

Junqueras diu que és un nou pas per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg (França), ha admès finalment a tràmit una demanda del president d’ERC, Oriol Junqueras que va presentar el seu advocat Andreu Van den Eynde,, en què denuncia que l’Estat espanyol li va prohibir assistir a la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya el desembre de 2017 i exercir de diputat, mentre era en presó preventiva per orde del jutge instructor del cas Pablo Llarena.

Junqueras, segons recull una comunicació d’ERC, s’ha mostrat contundent assegurant que “és un nou pas en el camí per denunciar i per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat espanyol per la violació dels drets polítics, pels drets de representació”, però sobretot, ha afegit, “per la violació del dret dels ciutadans de ser representats per aquelles persones que els mateixos ciutadans han votat”.

Per la seva banda, Van den Eynde s’ha mostrat satisfet de poder portar de nou el cas català a les instàncies internacionals que “ja van reconèixer, l’any 2019 al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la immunitat parlamentària de Junqueras en contra del criteri del Tribunal Suprem (TS) espanyol” i, posteriorment, el 2022, al Comitè de Drets Humans de l’ONU, “la vulneració dels drets polítics d’alguns líders independentistes per la suspensió cautelar de tots els seus càrrecs representatius”. “Cada pas endavant que fem a Europa és una eina més per demostrar que l’estat espanyol ha abusat sistemàticament del dret contra el moviment independentista i els líders de l’1 d’Octubre”.

La demanda al·legava vulneracions a la llibertat d’expressió i el dret a les eleccions lliures així com una situació d’abús de poder per part de l’estat espanyol. Drets i llibertats que es troben recollits al Conveni Europeu de Drets Humans –articles 10, 18 i 3 del protocol número 1–, que és el marc regulador en matèria de drets humans i objecte de protecció per part del TEDH.

Estrasburg ha remès l’assumpte a l’Estat espanyol perquè es posicioni sobre la demanda i altres qüestions procedimentals abans de l’1 de setembre.

ERC menciona el cas del polític kurd, el president del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Selahattin Demirtas, que va ser reprimit pel govern de Turquia i i el va empresonar el 2016. Estrasburg va ordenar-se el seu alliberament per la vulneració del Conveni Europeu de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans