Política

Maragall s’erigeix en garant del català a Barcelona

El candidat republicà promet que ERC serà “l’eina de recuperació massiva” de la llengua a la capital catalana

“ERC serà l’eina de recuperació massiva del català”. Així ho ha promès el candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, en una roda de premsa aquest dilluns a Nou Barris, centrada en les propostes culturals i lingüístiques. Tal i com recull una informació de l’ACN, si aconsegueix ser alcalde, Maragall ha assegurat que capgirarà la tendència del govern de BComú i PSC d’ “abandonar” la qüestió de la llengua. En aquest sentit, el candidat dels republicans a la capital catalana creu que el català ha de ser l’idioma “prioritari” als plens de l’Ajuntament, però donant “ple respecte” al dret de cadascú a parlar amb la llengua que consideri. Així mateix, el cap de llista d’ERC ha promès un comissionat per la llengua, i ha exigit que la Diputació de Barcelona s’incorpori al Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL).

Maragall ha fet aquesta petició després de denunciar el retrocés del català a Barcelona. L’alcaldable republicà ha entrat en el cosa a cos amb el candidat del PSC, Jaume Collboni, a qui ha acusat d’anar “a cavall de l’onada del mercat” o dels missatges que li arriben de Madrid pel que fa a la llengua. Ha criticat que el cap de llista socialista cada vegada utilitzi més el castellà i menys el català: “Prou sucursalisme de Collboni”, ha exigit el cap de llista d’ERC, que ha promès que “traurà el tap” per posar el català “a córrer per tota la ciutat”.

L’exconseller també ha carregat contra el candidat de Trias per Barcelona. Maragall ha sentenciat que, quan era alcalde, Trias va apostar per la “barra lliure del turisme”, amb unes conseqüències “absolutament intenses” contra l’ús social del català. Un ús de la llengua que, tal com ha afirmat, només es garantirà amb un govern d’ERC.

Pel que fa a la llengua utilitzada als plens -i preguntat específicament per una possible entrada de Vox a l’Ajuntament-, Maragall ha dit que la situació seria com la que ja hi ha en d’altres institucions, com ara el propi Parlament. “Lamentablement s’ha normalitzat” l’ús del castellà als plens, ha reflexionat. El cap de llista d’ERC aposta per ser “proactiu” i “guanyar la batalla” des de la “convicció”, i no deixar-se arrossegar per cap “defensa fictícia”. “És la nostra obligació partir de la proclamació del català com a llengua prioritària, però cal ple respecte pels drets de tothom”, ha subratllat Maragall. I ha afegit que es donarà la “resposta adequada” en cada cas, pel que fa a la llengua utilitzada als plens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona
estats units

Trump lidera les enquestes amb Biden tocat per Gaza

barcelona
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona