Política

GRÈCIA

Grècia s’encamina a unes noves eleccions

El guanyador dels comicis de diumenge, l’actual primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, rebutja formar un govern de coalició

És partidari d’una nova cita electoral el 25 de juny, quan el sistema electoral serà diferent, i podria obtenir majoria absoluta

El primer ministre grec i candidat a la reelecció, el conservador Kyriakos Mitsotakis, que va guanyar les eleccions legislatives de diumenge, ha rebut aquest dilluns l’encàrrec de la presidenta del país, Katerina Sakellaropoulou, de formar govern, petició que Mitsotakis ha rebutjat. “No hi ha condicions per formar govern”, ha afirmat, segons informa l’ACN.

El partit de Mitsotakis, Nova Democràcia, va guanyar els comicis amb el 40,8% dels vots, quedant-se només a cinc escons de la majoria absoluta, per la qual cosa necessitaria formar un executiu de coalició, cosa que rebutja. Així doncs, el mandat per formar govern passarà a la resta de partits. La segona formació política en nombre de vots, el partit d’esquerres Syriza, de l’exprimer ministre del país Alexis Tsipras, que va aconseguir el 20,1% dels vots, també ha dit que no intentaria formar un govern de coalició i el Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), que va quedar en tercer lloc, també descarta una aliança. Llavors, Sakellaropoulou pot fer un últim intent convocant els líders de tots els partits polítics o ordenar immediatament la dissolució del parlament, convocar noves eleccions i nomenar un executiu interí.

Nou sistema electoral

Quan se celebrin les noves eleccions, que Mitsotakis vol que siguin el 25 de juny, el sistema electoral serà diferent, ja que el partit guanyador obtindrà 50 diputats més per la victòria, amb la qual cosa el polític conservador tindria majoria absoluta.

Abans de la votació de diumenge es creia que la popularitat del primer ministre i candidat a la reelecció s’havia vist molt afectada per un escàndol d’escoltes telefòniques al líder del PASOK, Nikos Androulakis, per part dels serveis secrets grecs i pel devastador xoc de trens que va tenir lloc el mes de març passat i en el qual van morir 57 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona